Новине
српске Патријаршије
бр: 1247

1.3.2019.

У овом броју Православља, читајте – духовни апел Епископа зворничко-тузланског Фотија у тексту под насловом: „ Чувајмо своје православље и светосавље“.

Поводом обележавања великог јубилеја наше помесне Православне Свете Цркве – 800 година од њене аутокефалности, и 193. годишњице најстарије српске књижевне, научне и културне институције одржана је Свечана седница у Матици српској у Новом Саду. У овом броју новина читајте репортажу са тог догађаја.
Још један вредан јубилеј обележавамо ове године –160 година од почетка изучавања Руског језика у црквеним школама. О томе пише професор др Ксенија Кончаревић.
У Рубрици „Катихетин угао“, у тексту под називом: „Веронаука и биоетика“, вероучитељ Владимир Пекић пише о овој најмлађој дисциплине етике и темама које се у вези са њом обрађују на часовима веронауке.
Наша стална сарадница, Лела Марковић, у Рубрици „Косово и Метохија кроз историју“ пише о лепоти сачуваној у песми – о Тути Јоргушовој. Ко је била Тута, зашто су јој песме посвећене, читајте у овом, првомартовском броју новина Српске патријаршије.
Славица Лазић пише о дугогодишњем декану Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереју-ставрофору професору др Предрагу Пузовићу, који је недавно одликован од стране Његове Светости Патријарха српског Иринеја Орденом Светог деспота Стефана Лазаревића.
Прота др Велибор Џомић пише у Рубрици „из посебног угла“ о Америчком секуларизму, а стефан Радојковић о утисцима са изложбе „Свети новомученици Јасеновачки у светлу Васкрсења“, која је одржана у оквиру обележавања 77. годишњице Новосадске рације, у Културном центру Новог Сада.
Вашој пажњи препоручујемо и текст Љиљане Миљковић о сликару Паји Јовановићу, поводом 160 година од његовог рођења.
Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, новим издањима књига и годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама...

Више...