Новине
српске Патријаршије
бр: 1251

1.5.2019.

Свим читаоцима и сарадницима новина Српске патријаршије Православље
честитамо највећи хришћански празник

Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!


У овом броју Православља, новина Српске патријаршије читајте:
Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Иринеја коју, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – упућује свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше Свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога,
уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе!
О историјској посети Патријарха Иринеја јужној српској покрајини, у тексту под насловом: „Косово и Метохија су свенационални приоритет“, пише протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.
Разговор са архимандритом Захаријем из манастира Светог Претече у Есексу, у тексту под насловом: „Лични односи са ближњима у светлу односа са васкрслим Господом“. Овај интервју се први пут појављује пред српским читаоцима љубазношћу игуманије Jeфремије и сестринства Светог Стефана из Врања.
Своја искуства, размишљања и запажања адвокат Тома Фила изнео је у аутобиографији „Завршна реч“. На промоцији књиге Патријарх српски је ову књигу упоредио са „Ратом и миром“ – да ли је породица Фила играла велику улогу у свом времену и зашто је заволела српски народ, тако силно, да их реч великосрби чини поносним, читајте у тексту који потписује Славица Лазић.
Поводом 30 година од упокојења Епископа шабачко-ваљевског Јована (Велимировића), Марина Марић пише текст: „Владика Јован – најмаркантнија личност свога времена.“
О Светосавској мисионарској заједници при храму Светог пророка Јеремије у Врбовцу, пише Лела Марковић.
О најранијим траговима хришћанства на Балкану, пише Велибор Мартиновић, а у Рубрици Свет књиге, о делу Васка Костића, „Свети Сава у Боки“, пише Глиго Бјелица.
Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама.

Више...