АКТУЕЛАН БРОЈ 1281 од 1.8.2020. Издвајамо ПРОЧИТАЈТЕ


ПРЕД ВАМА ЈЕ АВГУСТОВСКИ ДВОБРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" (БР. 1281-1282, 1-15. АВГУСТ 2020)

На фотографији која краси насловну страну августовског двоброја Православља види се детаљ из храма Свете Софије из Цариграда која се као симбол Православља нашла на оштром удару. Византијска базилика, храм Премудрости Божије Света Софија у Истамбулу, некадашњем Цариграду, од 24. јула ове године поново је претворена у џамију. О судбини Свете Софије која је, „као узор свих Божијих цркава, у целом свету и у свим вековима, по други пут у својој историји, постала џамија и у којој је већ била прва заједничка молитва (џума)“, о томе коју и какву поруку свету овим поступком је послао турски председник Ердоган, за најновији број новина Српске патријаршије говоре др Дарко Танасковић исламолог и некадашњи амбасадор при УНЕСКО и др Александар Раковић виши научни сарадник Института за новију историју Србије у тексту који је уједно и тема овог броја. Овој теми је посвећен и текст Данка Страхинића, историчара, који доноси реакције на Ердоганово „ускрснуће“ Свете Софије. Поводом одлуке турских власти да ремек-дело византијске уметности, цркву посвећену Божанској Премудрости претвори у џамију, Патријарх Великог града Антиохије и свег Истока Јован X упутио је поруку подршке Његовој Светости васељенском Патријарху Вартоломеју, чија столица је управо у Цариграду. Поруку у целости доносимо у овом броју.

За овај број новина са Архиепископом катарским Макаријем (Јерусалимска Патријаршија) о ситуацији у којој се налази Митрополија црногорско-приморска разговарао је катихета Бранислав Илић, у тексту под насловом: „Црква у Црној Гори пролази кроз Голготу; Васкрсао је народ и Црква се пројавила у својој слави и сили!“

Ове, 2020. навршава се 100 година од објављивања теорије Милутина Миланковића о климатским променама која је објављена у његовој књизи у Паризу под насловом: Математичка теорија топлотних промена изазваних Сунчевим зрачењем. У овом броју читајте о животу овог знаменитог српског и светског научника из пера мр Славка Максимовића, председника Друштва „Милутин Миланковић“.

Његово Преосвештенство Епископ стобијски и мјестобљуститељ струмички Давид (Нинов), за Православље пише о значају Светих тајни и њиховом благодатном дејству у животу Цркве.

– Потреба нашег човека је да осети проповед Божије речи и доживи призив Цркве, а најновија књиге протојереја-ставрофора др Саве Б. Јовића одговара на изазов прослављања откривеног Бога који је у једном делу нашег народа друге половине XX века био заборављан, пише др Радован Пилиповић у приказу тек објављене књиге проте Саве, Будимо деца светлости.
Свете Тајне - учествовање створеног у нествореним

Ауторски текст Епископа стобијског Г. Давида, стр. 26-28.
Колаж о великим празницима у месецу августу

стр. 14-16. - о Илиндану, Преображењу Господњег и Успенију Пресвете Богородице
Пред новом књигом проте Саве Б. Јовића

О књизи "Будимо деца светлости", стр. 42-43.
Патријарх српски Иринеј
Главни и одговорни уредник „Православљаˮ протођакон др Дамјан С. Божић


Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.

Патријарх Иринеј: Где год је вера и наша љубав према Господу тамо се и чуда дешавају!

Активности патријарха

Свете Тајне као благодатно дело љубави Божје

Вести

Епископ стобијски Г. Давид: Свете Тајне - учествовање створеног у нествореним

Богословље

Епископ Иринеј: Господ нас спасава тако што Он врши Домострој спасења, Он је тај Који је Спаситељ, али не без нас, а поготову не против нас!

Беседе

Рођење Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег - Ивањдан

Празници

Поводом свештеног спомена на Светог Пророка Илију, Преображење Господње и Успеније Пресвете Богородице

Колажи

Архиепископ катарски Макарије: Црква у Црној Гори пролази кроз Голготу; Васкрсао је народ и Црква се пројавила у својој слави и сили!

Интервјуи

„Мисија и исихијаˮ - тема новог јулско-августовског 374. Броја

Свет књиге

Даница Црногорчевић: Праве вриједности треба тражити најприје у молитви и литургијском начину живота!

Светиње Косова и Метохије

Проф. др Милош Ковић: Литије у Црној Гори показале пут како треба бранити Косово и Метохију!

Светиње Косова и Метохије

Блаженопочивша мати Иларија: Распето Косово

Светиње Косова и Метохије

Презвитер Јован Радић: Поручујемо из Призрена- Не дамо Светиње!

Светиње Косова и Метохије