www.pravoslavlje.rs


Vlade Divac, proslavljeni srpski sportista

Život sa pravim vrednostima

Sanja Lubardić

Vlade Divac je tokom više od dve decenije duge sportske karijere osvojio sve što je u svetskoj košarci važno: sa reprezentacijom dva svetska prvenstva, tri evropska i dve olimpijske medalje, veliki broj klupskih titula i pojedinačnih priznanja, uključujući i činjenicu da je jedan od prvih Evropljana koji je zaigrao u američkoj profesionalnoj košarkaškoj NBA ligi. Otkako nije aktivan kao igrač, interesovanja je usmerio ka brojnim sportskim poslovima i humanitarnom radu. Uprkos sjajnoj karijeri, velikoj slavi u čitavom svetu i bogatstvu koje je stekao, Divac je na prvo mesto uvek stavljao porodicu. Za Pravoslavlje govori o najvažnijim stvarima u životu i svom viđenju vrlina, upravo pošto je sve praznične dane proveo sa suprugom i troje dece.

- Sa porodicom sam u Juti bio na skijanju. Posle penzionisanja što se košarke tiče, postao sam najmlađi skijaš u našoj porodici.
Krsnu slavu, Svetog Nikolaja, proslavili ste u Beogradu. Da li, uz porodične i poslovne obaveze, uspevate da budete revnosni u veri i u kojoj meri Vam je duhovni život važan?
– Da, idem u crkvu redovno i svi naši hrišćanski ali i narodni običaji su mi vrlo važni. Na Nikoljdan, supruga i ja smo bili na Liturgiji u starom Hramu Svetog Save na Vračaru. Za mene, takav način života predstavlja i poštovanje naših predaka.
Posle godina provedenih u Americi, odlučili ste da život nastavite u Srbiji. Zbog čega?
– Želeo sam da naša deca usavrše srpski jezik i u otadžbini steknu prijatelje, da osete naš mentalitet, kako bi bili u mogućnosti da sutra to prenesu na svoju decu, gde god da budu živeli. I što je jednako važno - posle mnogih godina odsustva, uželeli smo se naših roditelja, rodbine, prijatelja.

Gde će kasnije živeti Vaša deca?
– Moja supruga Snežana i ja nećemo se mešati u njihove odluke za koga će se oženiti ili udati, šta će raditi i gde će živeti. Nadamo se da smo ih dobro vaspitali i da će znati da naprave prave životne izbore.
Pre nego što je to postalo masovno, čak vrlo popularno među poznatima, odlučili ste da usvojite dete, i to baš sa Kosova i Metohije. Zašto?
– Jednostavno, osetili smo potrebu. Usvajanje Petre, kojoj su roditelji ubijeni u ratu na Kosovu i Metohiji, za nas nikada nije bilo pitanje trenda, već nešto što smo uradili iz ljubavi.

Kako funcioniše vaša humanitarna organizacija?
– Svi podaci o našim akcijama i radu mogu se naći na našoj veb adresi www.divac. com. Hoću da pozovem sve koji žele da pomognu našim ljudima koji već 17 godina žive u kolektivnim izbegličkim centrima, zaboravljeni od mnogih, da se priključe našoj akciji „Možeš i Ti“.
Za mene upravo Pravoslavlje znači da mi kao hrišćani nikoga ne smemo da ostavimo da živi u uslovima koji nisu dostojni čoveka, koji god da su uzroci. Želeo bih da se sve parohije naše Crkve u svetu uključe u ovu akciju i da svaka parohija obezbedi trajni smeštaj, dom za po jednu porodicu. Ko god želi i može da pomogne na realizaciji ovog projekta može da se obrati kancelariji naše fondacije. Donacije u punom iznosu idu ljudima kojima su namenjene, a sve operativne troškove rada naše fondacije snosimo lično supruga i ja. Samo prošle godine, od ukupnog broja izbeglica koje su napustile kolektivne centre u Srbiji čak 47 odsto skućila je naša fondacija HOD. Taj podatak nas ispunjava u isto vreme i verom i radošću.
Da li je velika odgovornost biti uzor mladima?
– Jeste. Ali, pre svega, morate biti uzor sami sebi i svojoj deci, što je i najteže. Ako se roditeljska uloga odigra na pravi način, sve drugo u životu je malo lakše.
Kako posle duže od dve decenije uspeha vidite profesionalni sport, kao vrhunsku veštinu ili veliki biznis?
– Pre svega uvek kao veštinu, ali i kao strast, što važi i za sve drugo što je vrhunsko.
Kakvi su Vaši planovi za budućnost?
– Moja najveća želja za ovu godinu jeste da uspemo sa idejom da svaka naša parohija u dijaspori prikupi novac za smeštaj po jedne izbegličke porodice. I da lično svaki dan živim sa svešću o pravim životnim vrednostima.


© Православље, Сва права задржана. Адреса овог текста на интернету је http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1005/tekst/zivot-sa-pravim-vrednostima/