Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринејa
Издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Први број „Православља” изашао је 15. априла 1967. године.
Почетна - Архива - Редакција - Контакт - Медији - Преузми - Упутство редак.
У броју 1008

Најава броја

Православље 1143

Издвајамо:


Православни линкови

http://www.spc.rs/
http://www.riznica.org.rs
Човек и технологија, сајт ђакона Оливера Суботића Пословно продајни центар Епархије сумадијске (www.eparhija.rs) Живе речи утехе - Православни портал и форум
 филм "ОТАЦ"

Албума сећања на наше претке из Првог светског рата

Оцените чланак
Оцена: 5.00 (од 15 читалаца)

Манастир Средиште

Аутор: Јелена Грбић, Број 1008, Рубрика Догађај
У недељу праштања, 1. марта 2009, омладина при Храму Светог Саве у Београду, посетила је манастир Средиште у Епархији банатској. Поклоњење светињи почело је светом литургијом коју су служили архимандрит Нектарије, старешина манастира, са архимандритом Арсенијем, гостом из Жичке епархије и протојерејем-ставрофором Миодрагом Поповићем, парохом Светосавске цркве који је предводио поклоничку групу. У недељној беседи, игуман Нектарије подсетио је верне да уласком у Цркву Христову сви постају једно у Господу, а сабирањем око евхаристијске Чаше, бришу се просторне границе и физичка удаљеност међу људима.

Срдачним позивом братије, радост литургијског сабрања наставила се у гостопримници, уз послужење и песме у којима су се присутни придруживали певачима светосавске певнице.

Манастир Средиште налази се у близини Вршца, на путу ка Гудуричком врху, највећој планини у Војводини. Спој равнице и брда прекривених виноградима чини јединствен пејзаж манастирског видиковца.


Манастир је крајем 15. века основао Св. деспот Јован Бранковић, посветивши га св. Архангелима Михаилу и Гаврилу, додајући тиме још једну светињу свом ктиторском подвигу у овом крају. Као и друге светиње у Србији, и ова је веома страдала кроз историју. Средиштански манастир је првобитно био угашен 1777, спровођењем закона Марије Терезије о црквеним реформама, да би деценију касније био потпуно уништен од стране Турака.

Године 1995. манастир из темеља обнавља тадашњи Епископ банатски Хризостом.

Манастир је у вези са Светом Гором, не само због архитектонских решења, у виду звоника који је грађен по угледу на пирг Светог Саве у Хиландару, доксата и прозора на конак у који су у стилу светогорског градитељства итд. Много су израженије духовне споне. Наиме, цео манастир посвећен је Чудотворној икони Пресвете Богородице.

Недалеко од пирга налазе се темељи католикона, централне цркве Средиштанског манастира, која прославња ову икону. Према замисли ктитора, у оквиру главне цркве тј. у њеном доњем делу, биће смештена црква са крстионицом, посвећена Светом Сави и његовом оцу, Симеону Мироточивом. У параклису који је први изграђен, а који је посвећен Премудрости Божијој (слави Преполовљење Педесетнице), чува се копија иконе Богородице Антифонске, коју је манастир добио на поклон од манастира Ватопеда, а у параклису смештеном у оквиру конака налази се велика копија и саме иконе Тројеручице. Параклис је посвећен Чуду св. Архангела Михаила у Хони.

За сада малобројно братство се труди да манастир неометано и активно живи вршећи свакодневна богослужења.

Посета омладине при Храму Светог Саве потврдила је речи недељне беседе оца игумана, о заједничарењу у Христу и превазилажењу материјалних граница, јер се у срцима поклоника одиграо духовни сусрет Србије и Свете Горе.


© 2005—2014 Православље
Сва права задржана.
latinica