www.pravoslavlje.rs


U susret stogodišnjici bitke na Ceru

Cer osvećen hramovnim krstom

prota S. Pavlović

Prva Liturgija u Spomen hramu U iščekivanju da zvanična administracija Republike Srbije i lokalnih samouprava u Šapcu i Loznici započnu pripreme za obeležavanje stogodišnjice Cerske bitke (2014), Eparhija šabačka, sa potomcima slavnih junaka ove bitke, sveštenstvom, vernicima ovog kraja i velikim brojem ljudi kojima je značaj pomenute bitke dobro poznat, gradi Spomen hram – kao dar – svim izginulim Srbima na ovoj planini i predstojećem jubileju.


Bitka na Ceru predstavlja jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji srpskog naroda i u mnogo čemu je odredila pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu.

U nedelju 1. jula ove godine u hramu na Ceru, posvećenom Sv. Jovanu Šangajskom, a čija je izgradnja u toku, Svetu Liturgiju su, sa blagoslovom i u prisustvu Episkopa šabačkog G. Lavrentija, služili sveštenici iz Šapca, Rađevine i Beograda. Zahvaljujući, pre svih, kralju Aleksandru, na Tekerišu je 1928. godine sagrađena Spomen kosturnica i Spomen kuća. Rezervni vojni oficiri iz Prvog svetskog rata su 1939. godine kupili plac pored Spomen kosturnice i dobili odobrenje za gradnju hrama. Na žalost, u Drugom svetskom ratu oficiri – pokretači akcije za gradnju hrama, su mahom izginuli. Oni koji su rat preživeli, stradali su od nove „oslobodilačke“ vlasti krajem 1944. godine na Starom šabačkom mostu. Svirepo je pobijeno oko 2000 građana Šapca i okoline, među njima dosta sveštenika, srpskih domaćina seljaka, trgovaca, advokata... Pre nekoliko godina „Udruženje Most“ zajedno sa Opštinom u Šapcu, podiglo je Spomen hram žrtvama ovog komunističkog terora.

Izgradnja Istorijsko-duhovnog centra na vrhu Cera – „čime bi, prema planini Cer i postradalima na njoj i oko nje, bila ispravljena dugogodišnja nepravda i neblagodarnost, prema rečima šabačkog prote Vojislava, i pored uloženih napora Eparhije šabačke zajedno sa OJP i Udruženjem građana „Sv. Simeon Mirotočivi – Cer 1914–2014,“ nije stigla ni do dobijanja lokacije za gradnju“. Ipak, protojerej-stavrofor Vojislav Petrović, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima Cera i cerske istorije, posebno poštovaocima poginulih u Cerskoj bici – uspeo je u jednom – da se počne sa gradnjom Spomen hrama cerskim junacima!

„Spomen hram je neophodnost na ovoj istorijskoj planini, pravo je rešenje i najbolji znak zahvalnosti poginulim ratnicima za svoju veru i otadžbinu. Potrebni su i mnogi drugi sadržaji – rekonstrukcija utvrđenih rimskih gradova, izgradnja boljih puteva, pripremnih centara, izletišta...“ – kaže otac Vojislav.

Tog prvog, vrelog julskog dana, nakon završene Svete Liturgije, Episkop Lavrentije je prerezao slavski kolač i obratio se prisutnima: „Obuzima me uzbuđenje, čast i radost u danu kada uznosimo ove molitve na Ceru, najsvetijoj planini srpskoj koja je žrtvama svojim i bitkama koje su se na njoj vodile, upisana krupnim slovima u istoriju Srba, Slovena, Evrope i celog sveta. Čuvene borbe vođene na obroncima Cera proslavile su srpski narod, srpsko oružje i spasile slobodu Srbije. Molitvama na ovom svetom mestu mi čuvamo uspomenu na velike junake koji su mučeničkom krvlju svojom natopili svaku stopu ove zemlje i obojili ovu svetu planinu. Mi danas proslavljamo i Sv. Jovana Šangajskog, jednog od najuzornijih primera duhovnosti koji u sebi ima i srpske krvi. Srpski narod spaja junaštvo i veru, jer jedno bez drugog ne ide. Kada se junaštvo i vera ujedine, čuda se stvaraju. Učimo se junaštvu i rodoljublju od onih koji su sa ovog mesta poslednji put ugledali sunce. Učimo se veri od onih koji svojim primerima pokazaše šta znači vera u životu čoveka. Blagodarim svima koji doprinose da se ovo sveto mesto obeleži svetinjom, koja će podsećati posetioce na prošlost i naslađivati ih sećanjima na ona viteška i svetla vremena kada je ’sve sveto i čestito bilo i milome Bogu pristupačno’, nadahnuto i toplo podelio je Episkop Lavrentije svoja osećanja i pouku sa prisutnima ispred hrama na Ceru.
Fotografije:  Dragutin Dragan Petrović


© Православље, Сва права задржана. Адреса овог текста на интернету је http://pravoslavlje.spc.rs/broj/1088/tekst/cer-osvecen-hramovnim-krstom/