www.pravoslavlje.rs


Hramovna slava i osvećenje zvona u Dalju

protojerej Predrag Azap

Svetom arhijerejskom Liturgijom, proslavljena je hramovna slava i praznik Svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Varošica Dalj nalazi se u Istočnoj Slavoniji na obali reke Dunav koji kao svedok bez glasa govori o burnim vremenima i istoriji ovog kraja. Čuvena je ovde letnja rezidencija srpskih patrijaraha. Danas je tu u Daljskoj varoši sedište Njegovog Preosveštenstva Episkopa osečkopoljskog i baranjskog Gospodina Lukijana. Dalj je rodno mesto i čuvenog naučnika Milutina Milankovića.
Pored prelepo uređenog Patrijaršijskog dvora u toku su intenzivni radovi na prikupljanju sredstava potrebnih za obnovu katedralnog hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.
U okviru ovogodišnje proslave hramovne slave osvećena su tri nova zvona. Srpska pravoslavna crkva Svetog Dimitrija nakon 65 godine ponovo je dobila nova zvona. Inače stara zvona su nestala u vihoru rata 1942. godine.
Zvono težine 1200 kg. dar je srpskog naroda daljske parohije, srednje od 600 kg., dar je Save Prodanovića iz Novog Sada, a malo zvono od ZOO kg. težine dar je Milutina Nikolića iz Beograda i porodica Ajduković i Malešević.
Zadužbinarima i darodavcima zvona gospodinu Savi Prodanoviću i Milutinu Nikoliću za delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi Episkop Lukijan je uručio visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve orden Svetog Save drugog stepena.
Bio je to događaj koji će dugo pamtiti ovdašnja generacija daljskih Srba.
Nebo je bilo darežljivo ovoga Mitrovdana i svim parohijanima sela Dalja i njihovim gostima podarilo lepo i sunčano vreme. Episkop Lukijan je u svojoj besedi rekao da će zvona pozivati verni narod na slavljenje imena Božijeg, zatim je zamolio prisutne da pomognu građevinsku obnovu crkve a isto tako i duhovnu. "Zvona pozivaju na molitvu i na zajednička liturgijska sabranja, ona se oglašavaju u našoj svakodnevici i u vreme i u nevreme. Ona prate našu braću i sestre, i nas same, kada nas Bog pozove u večnost."
Prilikom radova na drenaži crkvene porte u Dalju je pronađeno više grobova. Nakon regulisanja sistema drenaže i zaštite temelja crkve, urađena je kripta gde će se kosti ovih Božijih ljudi biti u zajedničkoj grobnici i nad njima će biti služena zaupokojena molitva. Među brojnim srpskim crkvama, sagrađenim na području današnje eparhije osečkopoljske i baranjske Daljska crkva je sigurno najveća u eparhiji pa i u Hrvatskoj, ima svoju monumetalnu i građevinsku lepotu i potrebno je još mnogo posla da se obnovi i zasija punim sjajem, da bude u pravom smislu reči "eparhijska lepotica". Parosi ove crkve o. Aleksandar i o. Zoran prikupljaju sredstava za obnovu. U Novom Sadu je održana prošlog meseca Donatorska večera. Episkop Lukijan je pozdravio rad Crkvenog Odbora i pohvalio sve vernike Daljske parohije na unapređenju verskog života kao i pokrenutoj akciji za obnovu ovog Svetog hrama Vladika je pozvao vernike da daju veće priloge jer kad se hram obnavlja daje se sve što se može po ugledu na siromašnu udovicu iz Jevapđelja(21.1-5) gde se kaže: Siromašna udovica metnu više od sviju; Jer svi ovi staviše na dar Bogu od suviška svoga, n oia od sirotinje svoje metnu svu imovinu svoju što imaše.
Potrebno je pomenuti da je ovom prilikom Episkop Lukijan nagradio daljske parohe: sveštenika Aleksandra Đuranovića, starešinu hrama odlikovao dostojanstvom Protonamesnika a sveštenika druge parohije daljske Zorana Majkića pravom nošenja crvenog pojasa. Proslavi hramovne slave prisustvovali su mnogi vernici daljske parohije a svojim prisustvom svečanost su uveličali i predstavnici Vlade Republike Srbije, pom. ministra za rad i socijalna pitanja dr Božidar Simatković, generalni konzul R. Srbije u Vukovaru Bojana Ristić, predsednik SDSS i poslanik u Saboru RH dr Vojislav Stanimirović i mnogi drugi.
U poslepodnevnim časovima Episkop Lukijan je s predstavnicima Vlade Republike Srbije i pomoćnikom ministra g. Simatkovićem otišao u manastir Uspenija Presvete Bogorodice u Daljskoj planini gde su zvanično počeli radovi na obnovi manastirske kapele koju finansira pomenuto resorno Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.   


© Православље, Сва права задржана. Адреса овог текста на интернету је http://pravoslavlje.spc.rs/broj/953/tekst/hramovna-slava-i-osvecenje-zvona-u-dalju/