www.pravoslavlje.rs


Osveštan obnovljeni manastir Zočište

Sanja Lubardić

Obnovljeni metohijski manastir Svetih Vrača u Zočištu osveštan je na praznik Svetih Kozme i Damjana, kao prvi od 150 crkava i manastira porušenih na Kosovu i Metohiji. Ponovo izgrađenu drevnu svetinju osveštao je Episkop raško-prizrenski Artemije, uz sasluživanje Episkopa lipljanskog Teodosija, brojnih monaha i sveštenika iz ove i drugih eparhija Srpske Pravoslavne Crkve. Osveštavanju su prisustvovali brojni vernici, posebno Srbi iz Orahovca i Velike Hoče, koje obnova manastira utvrđuje u odluci da ne napuste svoja ognjišta. U Zočište su na praznik došli i visoki predstavnici Vlade Srbije.


Dan uoči osveštanja, u Zočište je posle devet godina, iz manastira Sopoćani, vraćen deo čudotvornih moštiju Svetih Kozme i Damjana. Posle Velike večernje, Episkop Artemije zamonašio je iskušenika Željka (Arsenovića). Na dan praznika, pre Svete arhijerejske Liturgije, osveštan je obnovljeni hram. Posle Bogosluženja, đakon Jovan (Uzelac) rukopoložen je u čin jeromonaha.

Devet godina stradanja

Manastir Zočište se nalazi u istoimenom selu, pet kilometara udaljenom od Orahovca. Bratstvo manastira stradalo je sa narodom tog kraja 1998. godine. Monasi su proveli dva i po dana u šiptarskom logoru OVK i oslobođeni su posredstvom Međunarodnog crvenog krsta. Manastir je opljačkan, a 1999. godine i potpuno razoren. Bratija se sklonila najpre u Prizren, a posle toga u Crnu Reku. U svoj manastir nisu mogli da se vrate pet godina, jer su od KFOR-a dobijali odgovor da nema dovoljno vojnika za njihovu zaštitu. Monasi su se u Zočište vratili tek 17. oktobra 2004. godine.

Obnovu manastira Svetih Vrača pomogli su Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju i brojni vernici iz otadžbine i rasejanja. Uoči osveštanja, postavljen je ikonostas, deo ikona na njemu i mozaik iznad ulaznih vrata. Bratstvo danas broji pet monaha i iskušenika, a pokrenuta je i ikonopisačka radionica. Posle osveštavanja hrama, biće nastavljeni radovi na obnovi manastirskog kompleksa.


Hiljadu i po godina manastira

Prema predanju, Zočište je tri veka starije od Visokih Dečana i datira iz 11. veka. Pominje se i u poveljama Svetog kralja Stefana Dečanskog. Najnovija arheološka istraživanja datiraju osnivanje manastira čak u 4. vek, na osnovu pronađenog ranohrišćanskog nadgrobnog spomenika i keramike iz 3. i 4. veka. I danas, u manastir u kojem su se dogodila brojna čudesna isceljenja, dolazi veliki broj Srba pravoslavnih vernika, stranaca, ali i Albanaca, muslimana, iz okoline, koji svetinji pristupaju sa verom i velikim poštovanjem.


 


© Православље, Сва права задржана. Адреса овог текста на интернету је http://pravoslavlje.spc.rs/broj/968/tekst/osvestan-obnovljeni-manastir-zociste/