www.pravoslavlje.rs


Mapa predloga mozaika za Hram Svetog Save

Svetlost VizantijeNa Tribini „Umetnost“ Odeljenja umetnosti Biblioteke grada Beograda nedavno je predstavljena mapa Koste Bradića „Svetlost Vizantije, predlog mozaika za Hram Svetog Save“, koju je izdao Interpres 2007. u Beogradu, i mozaik sa predstavom Arhanđela Mihaila. Ovaj mozaik, je po nacrtu Koste Bradića, izradila likovni umetnik Bisenija Terščenko.

 Kosta Bradić je bio profesor na Akademiji za crkveno slikarstvo i konservaciju. Nosilac je zvanja „zaslužni umetnik“. Dobitnik je nekoliko inostranih nagrada; posebno ističemo nagradu koju je dobio od Patrijarha Moskovskog i cele Rusije Alekseja II, 1996. g. Izlagao je na brojnim izložbama kod nas i u inostranstvu. U Galeriji „Progres“ u Beogradu izlagao je ciklus slika „Božićna himna“, 2003. godine, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog gospodina Pavla.

Na molbu Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, Kosta Bradić je, od marta 2003. godine, počeo da radi nacrte za izradu mozaika za Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu.
 Bradić je u izradi predloga za zidne mozaičke dekoracije ovog Hrama sledio vizantijska načela, stvarajući po uzoru na carigradske mozaike i freske u srpskim srednjovekovnim manastirima. Poštovao je ikonografska pravila u izboru tema, njihovom rasporedu i načinu likovnog predstavljanja sadržaja u zidnom slikarstvu pravoslavnog hrama, po kojima se tačno zna mesto za svaku scenu i figure svetitelja u određenoj zoni na zidovima crkve. Figure svetitelja i scene prefinjenog kolorita dočaravaju tehniku mozaika. Pozadina je naslikana zlatnom bojom kao simbolom božanskog bića.
Uvođenjem novog pristupa u slikanju figura svetitelja, kojim su crne konture njihovih silueta zamenjene belim, Bradić je postigao luminoznost i dinamičnost kompozicije. Njegove skice mozaika za Svetosavski hram spoj su tradicionalnog i modernog u savremenom srpskom ikonopisu.

Kosta Bradić je, ovom mapom predloga za mozaike Hrama Svetog Save i izrađenim mozaikom sa predstavom Arhanđela Mihaila, napravio jedan od prvih koraka ka realizaciji izrade mozaika za Svetosavski hram.
U predstavljanju i razgovoru o mapi učestvovali su: gost iz Grčke prezviter Stamatis Skliris, poznati ikonopisac; prof. Đorđe Kadijević, recenzent; Mirko Mrkić Ostroški, direktor „Interpresa“ i autor Kosta Bradić.
U umetničkom programu Stihire Svetom Savi iz Hilandarskog rukopisa izveli su Dragan R. Mlađenović i pevači „Svetog Nikole“.
Čitaonica Odeljenja umetnosti bila je prepuna slušaocima, a počasni gost je bio Vladika bački gospodin Irinej Bulović.     
 Ivanka Lazović


© Православље, Сва права задржана. Адреса овог текста на интернету је http://pravoslavlje.spc.rs/broj/977/tekst/svetlost-vizantije/