Изношење плаштанице у Ђурђевим Ступовима

Published On: 22/04/2022

На Велики петак, 22. априла 2022. године, у манастиру Светог великомученика и побједоносца Георгија – Ђурђеви Ступови, Пресвећени Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је вечерњу службу са изношењем Плаштанице.

-Када учествујемо у Христовим страдањима свих ових дана да никад не заборавимо суштину наше вјере, да не претпостављамо тој суштини спољашње обичаје, традиционалне манифестације вјере која се мијења и чува, па опет добија неке нове облике, изразе. Да не изгубимо суштину и да будемо истински хришћани тако што ћемо љубав према Богу показати на једини начин на који се она показује а то јесте тако што ћемо љубити ближњег својег. Христос, кад је дао заповијест о љубави, дао је лице те љубави које треба да се љуби, а то је лице нашег ближњег. То је једини начин, једино мјерило нашег истинског и правог одређења и односа према невидљивом Богу, беседио је владика Методије и додао:

-Права, истинска љубав није спољашња, емоционална, она је она библијска, божанска, активна љубав која се једино потврђује као доброта и великодушно  човјекољубље и милосрђе према онома ко је наш ближњи. То је велика порука овог трагичног дана из којег ће да се пројави и просија највећа радост и свјетлост, која је обасјала икад овај земаљски шар.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести