Васкршња честитка новосадских свештеника епископу Иринеју

Published On: 23/04/2022

На Велику суботу, 10/23. априла 2022. године, у свечаној дворани Црквене општине новосадске, протопрезвитер Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма у Новом Саду, честитао је, у име новосадског свештенства и у своје лично име, Његовом Преосвештенству Епископу бачком др Иринеју празник Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа. Васкршњој честитки присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин.

„Васкрс је остварење свега што се стрпљиво ишчекивало и пророковало, још једно величанствено јављање Речи кроз Коју свет постаде, Која је са нама непрестано од почетка, Речи Која се уткала у нашу плот, наше ткиво, да би се добровољно препустила страдању и смрти, да би све новим творила и спасла свет чији смо опстанак ми довели у питање. Васкрс је коначна објава богочовечанског тријумфа живота над смрћу, дело Бога Који воли човека, прашта и смирено моли на крсту; Бога Који позива децу к Себи, а нас да будемо као деца, јер је таквих Царство Божјеˮ, навео је протопрезвитер Миодраг Андрић.

Епископ бачки господин др Иринеј захвалио је проти Миодрагу Андрићу на богословски садржајној честитки, упутивши речи очинске и архипастирске поуке, те поздравивши свеколику пуноћу Цркве Божје у Бачкој сверадосним поздравом – Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Одговарајући на васкршњу честитку, Преосвећени владика Иринеј је нагласио: „Црква је саборна по својој природи, не само административно него онтолошки, суштински. Као што без епископа нема месне Цркве у њеној пуноћи, тако, наравно, са друге стране посматрано, ни епископ сâм за себе не сачињава Цркву, јер не може сâм да служи свету Евхаристију, чији је предстојатељ. На нама је да се молимо за све, да чинимо оно што до нас стоји и да се држимо неодступно Васкрслога Господа, јер је Његово Васкрсење уједно и наше Васкрсење. Хвала вам још једампут на дивној, надахнутој честитки и отпоздрављам са очинском љубављу поздравом не само наде и радости него поздравом спасења: Ваистину воскресе Господ наш!ˮ

Извор: Епархија бачка

Најновије вести