Ваљево: Епископ Исихије на Великом бденију у Покровској цркви

Published On: 23/04/2022

„Важно је да сви, колико је то у нашој моћи, колико имамо самилости, нежности и љубави у себи, доживимо Христова страдања и да покушамо да своје невоље и страдања повежемо са њима, јер Он страда за сав род људски“, поручио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије у обраћању верном народу на Великом бденију након читања Страдалних јеванђеља у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Прво и дванаесто јеванђеље прочитао је владика Исихије, док су преосталих десет читали свештеници Покровског храма. На богослужење Великог четвртка, у коме су описани последњи дани земаљског живота Господа Христа и Његова смрт на крсту, надовезује се служба Великог петка у којој, објаснио је владика Исихије, Господа Христа оплакујемо.

„Сутра ћемо Њега да оплакујемо заједно са Пресветом Богородицом, мироносицама и осталима који су се одважили да дођу до Његовог гроба. Потом, као круна спасења, долази Свето Васкрсење. У нашој Цркви се увек повезују крсно страдање и васкрсење и увек после крста долази спасење. Зато, да се сви потрудимо да се достојно припремимо за Свето Васкрсење и у тој светлој ноћи Васкрсења прославимо и, очишћеним умом и срцем, након четрдесет дана поста, да се достојно причестимо“, поручио је владика Исихије, благосиљајући бројни верни народ који се на Велики четвртак сабрао у најстаријој ваљевској цркви.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести