Владика Исихије: Господ Христос данас испуњава сву васељену

Published On: 23/04/2022

У ваљевском катедралном храму посвећеном празнику Васкрсења Христовог, чијем се прослављању ближимо, вечерњим богослужењем Великог петка началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и братства Саборног храма.

У пастирској поуци бројним верницима, Епископ Исихије казивао је о тајни данашњег празника, у коме се сећамо добровољног страдања Господа Христа, Који је ради нашег спасења пристао да буде разапет на крст и Својом животворном смрћу читав људски род ослободи робовања греху и смрти, као последици греха.

-Узишавши на крст и претрпевши погребење, Христос у суботу тихује, мирује у гробу. Али, браћо и сестре, то није распадање и тљеније. Он је само доживео смрт, али Он није могао да буде задржан у аду као што су до тада сви који су умирали ишли у ад, већ је ад морао да избљује из себе Господа, а Он је са Собом извео Адама и Еву и сав људски род, дао нам вечни живот Својим Васкрсењем. Ова (према богослужбеном распореду) субота јесте тиховање, али је препуна снаге и силе и енергије божанске. Он данас испуњава сву васељену- и небо, и зему, и подземље. Његова светлост све обасјава. Све се припрема за коначни догађај нашег спасења, рекао је владика Исихије, благословивши верни народ да се примири и у тишини дочека светлу ноћ Васкрсења Господњег.

Вечерње Великог петка заокружено је изношењем Плаштанице, платна на коме је изображено тело Господа Христа, којој је верни народ приступио на целивање.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести