Епископ Атанасије: Господ је централни догађај историје света

Published On: 23/04/2022

На Велики петак, 22. априла 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Вазнесењском храму манастира Милешеве, Царске часове.

У својој беседи након службе, Преосвећени је рекао: – У оно време, Христос је био главна тема свих људи. Централни догађај историје света. Онда су се тиме бавили, и дан данас се баве. А тада је истакнут, и цео свет је гледао у Њега. Од оних који су га волели неки су смогли снаге да приступе близу, јер нису бринули за себе него су само гледали шта се догађа са њиховим Господом. Неки су гледали издалека, због страха, али, укор је човечанству да је било и оних који су Господа пљували, који су му се ругали. Још већи је укор човечанству да се нашао неко од синова људских да је продао Господа.

– Христос је прихватио да доживи оно што ми избегавамо, чега се бојимо. Човек избегава непријатности, не воли да пролази кроз непријатне доживљаје. А Господ као да каже: Ево ја добровољно прихватам да пролазим кроз то што ти избегаваш. Ти избегаваш понижења, да будеш попљуван, то заобилазиш. А волиш славу, волиш да те хвале. Ево, мене не хвале, и прихватам да прођем кроз то да ме одбаце, да будем понижен од свога народа, да будем прикован на Крсту. Господ је прихватио све оно кроз шта смо ми заслужили да прођемо, укључујући на крају и смрт и гроб.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести