Саборно крштење на Крупцу код Никшића

Published On: 23/04/2022

На Велику суботу, 23. априла 2022. године, уочи празника Васкрсења Господа Исуса Христа, обављено је саборно крштење на језеру Крупац у Никшићу. Свету тајну Крштења примио је већи број нових чланова Цркве Божје који су из парохија никшићког намесништва.

Атмосферу долазећег великог и сверадносног празника Васкрсења Господа и Спаса нашег Исуса Христа, у навечерје самог празника, увеличао је чин саборног крштења које је организовала Црквена Општина Никшић. Део службе крштења нових чланова Цркве Христове обављен је, по ранохришћанском обичају, погружавањем у воду. Међу новокрштенима била је и беба Теодор. Крштење су обавили свештеници никшићког намесништва, а новокрштене је миропомазао Епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

-Крштење представља посебан догађај у животу сваког хришћанина. Трудите се да убудуће напредујете у сваком добру. Крштењем сте се обукли у Христа Господа и то мора да се одржава, да пазите и да живите по заповијестима Божјим. Примили сте Свете Тајне крштења и миропомазања, а сјутра, ако Бог да, да примите и Свету Тајну причешћа Тијелом и Крвљу Христовом. Сјутра је Васкрс, данас постите, ако ко од вас није постио, и онда на Литургији, да дођете сви који сте се крстили, да се причестите на светој служби, овдје у Никшићу, у Саборном храму Светог Василија Острошког.  А надаље, то ће ваши кумови сад да брину о вама зато што су вам они духовни покровитељи док не ојачате и стасате у вјери, да вас уче, да читате Јеванђеље, да се учите ријечи Божјој, да знате које су заповјести Божје, да имате своје молитвено правило свакодневно, да почнете полако да се Богу молите, а за то постоје молитвеници. На тај начин да се развијате, по лику и мјери Христа, у Кога сте се обукли и онда да постанете прави, истински чланови Цркве. Бог вас благословио, сваким вас добром даривао, нека је са срећом крштење и кумство, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести