.Јелеосвећење у манастиру Крки

Published On: 23/04/2022

На Велику среду, 20. априла 2022. године, у манастиру Крки служена је света тајна јелеосвећења, а велики број верника посетио је древни храм како би учествовао у том светом чину. Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Никодим поучио је верни народ пригодном беседом:

„Чули смо како апостол Јаков каже: ‘Ако се злопати неко међу вама нека се моли Богу, ако је неко весео нека пева Богу, а ако болује неко међу вама нека дозове презвитере црквене нека се моле над њим и помажу га уљем у име Господње и молитва вере ће спасити болесника, подигнуће га Господ и ако је грехе учинио опростиће му се’. Те речи нас још од древног доба упућују да се сабирамо и молимо Богу над онима који су болесни и слаби. Даље смо чули како апостол каже: ‘Они који су јаки нека носе слабости оних који су слаби’ и управо из тог разлога смо дошли данас овде.

У данашњим молитвама чули смо много тога што нас упућује какав бимо однос требали да имамо према нашим храмовима и овој светој тајни, а једна од ствари које често заборавимо је важност исповести. Требало би да исповедимо недуге своје и да будемо свесни да оно што дугујемо сами себи, својим ближњима, а на крају и Господу не може другачије да се опрости него кад дођемо и кажемо пред свештеником све оно што нас мучи и отерећује, када исповедимо све оно што нас одвлачи од Господа. Исто тако, требало би да постимо, да се сабирамо и молимо Богу на светим литургијама, да долазимо у што већем броју и да се кроз то сабрање радујемо једни другима, јер само кроз ту радост можемо бити истински сведоци и проповедници светлог Васкрсења Христовог.

Христос је ходио међу нама и био по свему исти као и ми, осим по греху. Прихватао је и волео сваког човека, а особина која му је код људи била најмрскија било је лицемерје. И данас тако постоје они који глуме да су нешто што нису, они који глуме да су хришћани, а немају љубави према својим ближњима, па самим тим нити према Богу. Ако немамо те љубави према другима, све нам је друго узалуд, џабе нам је вера и сав труд, ако љубави немамо како према пријатељима, тако чак и према непријатељима нашим, јер је то оно на шта нас позива Јеванђеље.

Само тако се можемо уподобити Господу и заслужити онај највећи дар који нам је Он дао, а то је дар Васкрсења којим је побеђена смрт. Тај дар је све оно чему треба да тежимо, због чега смо створени и ка чему идемо“, поручио је Епископ далматински и пожелео свима да у радости дочекамо највећи од свих празника, празник светлог Васкрсења Христовог.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести