Васкрс у Берлину

Published On: 25/04/2022

На празник Васкрсења Христовог свету архијерејску Литургију у поноћ у Саборном храму Светог Саве у Берлину служио је Његово Преосвештенство Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије уз саслужење свештеника Радомира Колунџића и ђакона Предрага Јанковића и верног народа парохије.

Владика Григорије прочитао је Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а затим и беседио:

-Христос васкрсе! Браћо и сестре, велика је радост и треба само да отворимо своја срца, своје умове, своју душе, своје тијело, своје биће, да у нас уђе радост, да уђе у нас милост, да уђе у нас благодат, да нас прожме та благодат Божија, благодат Светога Духа, благодат коју нам доноси Син Божји Исус Христос, чије васкрсење управо славимо. Чули сте како је написано да у почетку бјеше Логос и да је кроз Њега све постало и тај Логос кроз кога је све постало обукао се у тијело и постао као један од нас, постао је брат наш и пријатељ наш и понио је природу нашу и са том природом прошао је између људи, чинећи им милост и доброту и са том истом природом поднио је шамаре, пљување, смрт, крст, гроб, али када је сишао у гроб и међу оне који су умрли, разбио је окове којима су били везани људи, раскинуо их је животом, васкрсао је из мртвих и свакоме који вјерује у Њега отворио је пут у васкрсење.

Тај догађај, браћо и сестре, славимо већ више од двије хиљаде година, тај догађај је надахнуо безброј светих људи да живе и да носе свјетлост, тај догађај и вечерас славимо, браћо и сестре, као хришћани, као православни хришћани, као православни Срби, као људи који вјерују у Христа. Тај догађај, то васкрсење Христово јесте камен на којем стојимо, то је камен на којем стоји свијет, али и камен о коме се и од кога се разбија свијет. Они који вјерују, они иду у живот. Они који не вјерују, они се спотичу о камен васкрсења. Ми вечерас који смо овдје, дошли смо да станемо на тај камен вјере у васкрсење, на камен вјере у живот, на камен вјере у то да је живот побједио смрт, на камен вјере у то да је истина побједила лаж, да је добро побједило зло, да је свјетлост надвладала таму и то тако једноставно што је свјетлост ушла у таму, као кад унесете свјећицу, унесете свјетло у неку тамну собу, тако престаје свака тама, тако је у овај свијет дошла свјетлост и испунила собом све. Тај догађај данас славимо, браћо и сестре! Тај догађај треба да испуни наша срца вјером, треба да нас постави на камен васкрсења, тј. да нас стави на темељ на коме можемо да изградимо себе, своје биће, свој живот, не да га изградимо да бисмо тако ходали и ходали и онда да се све заврши у тамном гробу, него да се све заврши у свјетлости вјечног живота. Христос воскресе!

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести