Васкрс у Диселдорфу

Published On: 25/04/2022

Највећи хришћански празник Христовог васкрсења свечано је дочекан у диселдорфском храму Светога Саве. Након опхода око храма, Његово Преосвештенство Епископ хумски г. Јован отпочео је васкрсно јутарње богослужење. У продужетку, тачније у поноћ, служена је Света архијерејска Литургија. Епископ Јован обратио се сабраном народу празничном беседом уз читање Васкрсног слова Светога Јована Златоуста:

-Христос васкрсе! Драга браћо и сестре, драги васкрсли у Христу, драги народе Божији кога је Христос подигао из сна, срећан вам празник! Ова ноћ сведочанство је просветљења и обасјања свих нас Христовим васкрсењем. Сада смо под светлошћу овог храма сабрани да прославимо догађај који нашим животима даје смисао. Чули сте како Свети Јован Богослов, на почетку свога Јеванђеља каже у почетку беше Реч (Логос). То су речи које нас подсећају на почетак Старог завета који почиње речима у почетку створи Бог небо и земљу. Овај дан на који смо се сабрали представља ново стварање, ново пресаздавање у Господу Исусу Христу и зато су ове новозаветне речи сличне онима из старог завета, само се не каже створи Бог небо и земљу него се каже у почетку беше Логос(Реч). Тај Логос, драга браћо и сестре, који је био у почетку, оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и дошао међу нас, поживео међу нама, страдао и на крају васкрсао из мртвих. Христос васкрсе!

Његовим васкрсењем, драга браћо и сестре, живи Црква и живи свако од нас. Ово је тајна у којој Господ Исус Христос прима на Себе све што је људско, све што је човечанско, осим греха, прима на Себе целокупну творевину, да све оно што је пало, својим страдањима, потом васкрсењем, подигне из мртвих, подигне и избави од смрти. Силом Духа Светога и благодаћу Божијом, сваку људску ћелију и све оно што је човеку својствено, Господ у Себи, за све нас, пресаздава. Он, који је Светлост и просветљује све људе, позива нас да се Њему приближимо, причестимо, да се у Њему родимо крштењем и да од тога Његовог васкрслог тела, као квасца васкрсења, сви ми примамо на свакој Божанственој литургији. Зато се, драга браћо и сестре, сабирамо и причешћујемо Његовим васкрслим и животворним телом и Његовом васкрслом и животворном крвљу. Надам се, да ће тако бити и вечерас. Неизмерно се радујем што смо се сабрали у овако великом броју да прославимо свето и славно Христово Васкрсење. Нека вам је срећан и благословен овај најсветији празник, нека вас Господ благослови својим васкрсењем, нека вам да радост у срца, мир и стрпљење у душе, чистоћу срца и ума, свако здравља и свако добро за које Га замолите а које је на спасење вас, спасење ваших ближњих и на спасење целога света. Нека вам је срећан и благословен празник! Христос васкрсе!

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Најновије вести