Патријарх Порфирије: Сви народи су позвани да славе Господа

Published On: 25/04/2022

На празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, 24. aприла 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свечано Пасхално вечерње у Саборном храму Светог Саве на Врачару.

Саслуживали су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан и марчански Сава, архимандрит Нектарије, протосинђел Данило, протојереји Виталиј Тарасјев, Ненад Јовановић и Бранислав Кличковић, јереји Панајотис Карастасиос, Мирослав Чолаковић, Иван Штрбачки и Далибор Стојадиновић, протођакони Младен Ковачевић и Радомир Врућинић, као и ђакони Владан Таталовић и Ђорђе Петровић.

По устаљеном типику, након вечерњег входа и великог прокимена, прочитан је одељак из светог Јеванђеља по Јовану на српском, црквенословенском, руском, грчком, енглеском, латинском, италијанском, немачком, француском и македонском језику. На крају вечерњег богослужења присутни су целивали часни крст, свето Јеванђеље и икону Васкрсења Христовог, које су у рукама држали патријарх Порфирије и архијереји.

По отпусту вечерњег патријарх Порфирије је честитао Васкрс и појаснио по чему се пасхално вечерње разликује од других богослужења у току године:

-Браћо и сестре, служили смо вечерње љубави. Ова служба се тако зове због тога што се на тој вечерњој служби, само на дан Васкрса, а то је једанпут у години, чита Јеванђеље на многим језицима због тога што је Господ наш Исус Христос Бог Сведржитељ, један и једини Бог свих људи који је дошао у овај свет, распео се и васкрсао победивши смрт ради свих људи. Зато се Јеванђеље чита на многим језицима, а говори овај одломак, који смо управо чули, о Васкрсењу Христовом, тј. о васкрслом Христу кога ученици препознају. Једино је апостол Тома онај који није био када је Господ дошао и јавио им се и стога није веровао. Тек када је ставио своје прсте, своју руку, на ране од клинова онда је исповедио: Господ мој и Бог мој. Дакле, ово вечерње љубави служили смо зато што су сви народи позвани да славе Господа и због тога што је Он дошао да спасе све људе независно од тога ко је одакле, где се и када родио и ком народу припадао. Нека је срећан и благословен празник! Нека Васкрсењем Христовим сви у себи и изнутра васкрснемо, али још више да се на тај начин оспособимо да учествујемо у Његовом Васкрсењу како би заиста наше Христос Васкрсе! било И ми васкрснусмо заједно са Њим! Христос Васкрсе!

 

Најновије вести