Владика Антоније: Православна Москва – водич кроз православние светиње руске престонице

Published On: 27/04/2022

Поводом 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви, у сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Христовог Васкрсења, светлост дана је угледало јединствено дело те врсте на српском језику „Православна Москва – водич кроз православне светиње руске престонице“, чији је аутор Његово Преосвештенство Епископ моравички др Антоније (Пантелић).

Најновија књига Епископа моравичког др Антонија, викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске Православне Цркве у Москви, у издању Службеног гласникаи Подворја, представља својеврсни водич кроз православне светиње на подручју града Москве: манастире, значајније храмове и капеле, откривајући нам историју везану за мошти светитеља, чудотворне иконе, духовне школе и важније музеје у чијим колекцијама се чувају вредне иконе и богослужбени предмети. Управо због тога није нимало случајно да књига излази у години великог јубилеја: 20-годишњице рада обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви (2002-2022).

На скоро 500 страница текста и фотографија, српским читаоцима је по први пут постала доступна комплетна историјска слика – закључно са тренутном ситуацијом на терену, у чијем центру се налази руско православље и дух братског руског народа.

– Москву и њене знамените светиње које на најбољи и најаутентичнији начин представљају један православни хришћански народ и његову Цркву. Без обзира да ли смо имали прилику да посетимо Москву, ово дело Преосвећеног Епископа Антонија је добро дошло: за оне који су тамо били, ово је добар подсетник; за оне који нису били тамо, ово је изванредан духовни водич који на веома конкретан, сажет и свима приступачан начин дочарава непролазне и вечне духовне вредности којима живи православни руски народ. Има једна стара изрека која каже: ако први пут дођемо у један град и желимо да сазнамо све о народу који живи у том граду, довољно је да посетимо храм – да видимо како се моли и каквом вером живе његови становници, и све ћемо знати о том народу. То је управо опитно показано на примеру града Москве и њених светиња. Град Москва има четрнаест манастира и око хиљаду храмова. Сваки манастир је представљен једним кратким историјским казивањем од његовог оснивања: ко су његови ктитори, знаменити игумани и подвижници, које се највеће светиње и драгоцености чувају у манастиру: свете мошти, чудотворне иконе, друге знаменитости, као и прилике у којима се манастир данас налази. Сви текстови су пропраћени одговарајућим иконама, илустрацијама, које понекад више и јасније говоре саме по себи, истиче открива рецензент књиге протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић и закључује:

-Као старешина Подворја Српске Цркве у Москви већ пуних двадесет година, писац духовно созерцава сву лепоту, дубину и спасоносно сачувано видљиво духовно искуство светиња великог града Москве. За нас који ово читамо то је својеврсна молитва и духовни дар и поклон. Читајући ово и гледајући, и сами постајемо живи учесници вечне и непролазне духовне и спасоносне лепоте коју су својим животом и подвизима исписали светитељи, исповедници, мученици и новомученици, чијим светим молитвама да Господ и нас учини и приброји да постанемо саучесници вечних и непролазних добара у Светој Животворној и Нераздељивој Тројици, Оца и Сина и Духа Светога, Амин!

 

Најновије вести