Епископ Сава: Господ је увек и свагда наш сапутник

Published On: 28/04/2022

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је 26. априла 2022. године,, трећег дана Васкрса, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић.

-Сам догађај Васкрсења Христовог би несхватљив не само за обичане грађане, него ни апостоли нису разумели како васкрсну Онај кога су сахранили. Догађај Васкрсења је и у најужем кругу Христових ученика уносио сумњу, неверицу, неповерење, можда чак и страх. Господ својим ученицима оставио у наслеђе да сваки пут кад се сабирају у Његово има чине онако како је Он учинио на Тајној вечери. Место препознавања и сусрета са Господом јесте управо света Евхаристија. То нам показује догађај са апостолима Луком и Клеопом, да они јесу били са Господом и да су га препознали тек у оном моменту кад су преломили хлеб, када су се причестили од истога хлеба. Ово нам говори да је Господ увек и свагда наш сапутник, сапутник у нашем животу и да веома често баш као и ова двојица апостола ни нама није јасно или га не препознајемо, не примећујемо или су нам животне околности такве да не желимо да га приметимо јер је нашој савести лакше ако мислимо да нас Господ не види, истакао је епископ Сава и закључио.

-Знамо да је Господ милостив и човекољубив и једини разлог због којег Он долази у овај свет и на крају страда и васкрсава јесте управо човек, јесте љубав Божја према целој творевини, али највише према круни стварања, односно према човеку, и јесте Његова жеља и воља да човек увек пребива у заједници са Богом и наслађује се том заједницом и гледањем лица Божјег.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести