Епископ Јустин: Љубав никад не умире

Published On: 28/04/2022

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је 26. априла 2022. године, трећег дана Васкрса, на евхаристијском сабрању у храму Светог Саве на Врачару.

-Свети Оци су нагласили да се читава ова седмица прославља као један дан, а све то због величине неописивости, несхватљивости и недокучивости празника над празницима, Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, јер да није било Васкрсења, како говори Свети апостол Павле, узалуд би била и проповед наша и вера, први и последњи хришћанин би умрли на крсту. Међутим, као што се распео из своје превелике љубави, неописиве, неизрециве према роду људскоме, Господ наш Исус Христос прошавши кроз искуство смрти, боравивши и у аду није могао да се  задржи у смрти због тога што је Он Бог и због тога што је Он љубав, а љубав никада не умире. Као највећи дар те своје љубави и као највећи поклон нама људима у свако време кроз историју до краја света и века Господ нам оставља Цркву своју и у Цркви свету Литургију, а у Литургији божанско Причешће, јер управо је то печат, дар знак нашег учешћа у Његовом Васкрсењу, али и гарант које је Он нама дао да ћемо и ми уколико будемо јели Тело Његово и пили Крв Његову на светој Литургији и сами бити учесници вечне радости и наследници царства небеског  и управо у Литургији коју је Он „одслужио“ после Васкрсења када се јавио својим ученицима који га нису познали Он се њима открива, беседио је владика Јустин и закључио:

-Литургија се наставља и после Литургије, у нашем животу са људима који нас окружују, да мир и благодат и силу и смисао живота који добијамо кроз свету Литургију у цркви носимо свуда, да ширимо и сведочимо да би нас Господ познао и ми Њега познали као јединог истинског Спаситеља.

Извор: ТВ Храм

Најновије вести

Повезане вести