Страсна седмица и Васкрсење Христово у Клирвотеру

Published On: 28/04/2022

Велики дани Страсне седмице и Васкрсења Христовог свечано су прослављени у парохији Светог великомучениика Георгија у Клирвотеру.

Овогодишњи круг богослужења Страсне седмице започет је Литургијом Светог Василија Великог на Велики и Свети четвртак. Свету Литургију служио је надлежни парох, протонамесник Милош Ждралић уз одговарање храмовног хора под диригентском палицом гђе Јованке Самарџије. Стихире на вечерњу, тропаре и празничне химне појао је г. Срђан Максимовић, докторанд на Универзитету Фордам у Њујорку, док је г. Сретен Стојановић прислуживао у олтару и читао паримеје и Апостол.

На свети и Велики петак ујутру служени су Царски часови, а поподне вечерње са изношењем плаштанице. Црква је била испуњена верним народом који је дошао да се поклони распетом Господу и да целива свето јеванђеље, Часни крст и икону Његовог полагања у гроб.

После кратке паузе, почело је јутрење Велике суботе. Статије су наизменично певали отац Милош Ждралић и г. Срђан Максимовић. На крају великог славословља, док је храмовни хор појао „Свети Боже…”, учињена је литија око Цркве. Плаштаницу су носили послужитељи у олтару господа Филип Бунијевац, Милан Тодоровић и Гавро Пољчић, Сретен Станојевић. При уласку у храм, сви присутни прошли су испод плаштанице и целивали свето Јеванђеље. Затим је прочитан чувени одломак из Књиге пророка Језекиља о долини сувих костију и пророчанству свеопштег Васкрсења.

У Велику суботу, служена је света Литургија Светог Василија Великог, са читањем великих паримеја, певањем песме пророка Мојсија и Света три младића. После читања Апостола, певан је велики прокимен „Васкрсни Боже, суди земљи…” За време прокимена, зволнила су сва звона, ударано је у клепала, а црква је обасута ловоровим лишћем, којим се одвајкада венчавају победници.

Касније истога дана, сат времена пре поноћи, служено је Пасхално јутрење уз учешће и велику радост окупљеног верног народа. Током кађења на канону Пасхе, много пута размењен је васкршњи поздрав: „Христос васкрсе! – Ваистину васкрсе!” После појања пасхалних стихира, прочитано је слово на Пасху Светог Јована Златоуста.

На Свету и Велику Пасху – Васкрсење Христово, у недељу, 24. априла 2022. године, служена је света Пасхална Литургија уз учешће многобројног верног народа, одраслих и деце. Храмовни хор одговарао је у пуном саставу, са преко 30 чланова. Апостол је читала гђа Данијела Мрдак. Светој чаши, у тишини и поретку приступили су многи. Освештана су васкршња јаја и артос, а по отпусту, прочитана је посланица Његове Светости, Патријарха српског г. Порфирија.

У светли понедељак, парохија Светог Ђорђа имала је велики благослов да угости протојереја Сашу Ћурђевића из Норт Порта и протонамесника Драгана Жарића из Сент Питерзбурга на саборној светој Литургији на којој је уз поменуте, саслуживао и надлежни парох, протонамесник Милош Ждралић. На светој Литургији су појали сви у цркви, а сви су пришли и светој чаши.

Извор: Епархија источноамеричка

 

Најновије вести