Слава Епархије зворничко-тузланске

Published On: 30/04/2022

У радосним данима Светле седмице, на Источни петак, прослављена слава богоспасаване Епархије зворничко-тузланске. -Како је овај празник успомена на обновљење Богородичине цркве код Извора то значи да је сама Пресвета Богородица заштитник Епархије зворничко-тузланске, истакао је епископ Фотије.

Светом архијерејском Литургијом у Козлуку началствовао је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије. Великој молитвеној радости и лепоти литургијског сабрања допринео је и Његово Преосвештенство Епископ осечко-пољски и барањски г. Херувим који је саслуживао епископу Фотију уз више свештеника и ђакона.

Прослава епархијске крсне славе ове године је организована у архијерејском намесништву зворничком, а са те стране домаћини су били архијерејски намесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић и протојереј Дражен Стевановић, старешина храма Светих апостола Петра и Павла у Козлуку, који су дочекали архијереје са свом браћом свештеницима и верним народом Божјим. У току свете Литургије за богоугодно појање били су задужени свештеници из Епархије.

На крају свете Литургије епископ Фотије је најпре захвалио Преосвећеном Епископу г. Херувиму на доласку и учествовању у радости празника, као и свој браћи свештеницима који су дошли и помогли у организацији и верном народу који је увек уз своју свету Цркву.

-Радујем се да смо данас овде у Козлуку да прославимо Име Божје, да прославимо нашу заштитницу Пресвету Богородицу – Живоносни Источник. Овај празник је установљен још у V веку у Цариграду, када је Лав, потоњи византијски император, био на једном извору изван града и чуо је глас Пресвете Богородице која му је рекла да иде до извора и да једног слепог човека који се ту нашао умије на том извору као би он прогледао. Tако се то знамење и десило. У знак благодарности Пресветој Богородици, Лав је на том месту подигао цркву посвећену Живоносном Источнику, тј. самој Пресветој Богородици. Од тих дана па све до 14. века ту су се збивала многа чудеса. Они који су долазили са вером исцељивали су се од свих болести, истако је владика Фотије је тумачио и јеванђељску причу која описује како је Господ истерао трговце из храма:

-Истерао је оне који су били среброљубиви, оне који су хтели и свети Храм да претворе у тржницу. Насупрот њима, имамо апостоле који кажу: Ми сребра и злата немамо. Њихово сребро и злато постао је Христос. И данас, као и онда, постоји то искушење да закон среброљубља доведе трговину и у храмове, али и да уђе и у наше душе које су храмови Светог Духа. На тај начин наш храм постаје место трговине и среброљубља. Страст среброљубља нас пороби. Ипак, ми имамо избор да будемо као апостоли чије једино сребро и злато јесте Господ Исус Христос или да допустимо трговини да нас среброљубље пороби. Није случајно да се о овоме говори управо у дане након Васкрсења. Доживели смо велики духовни препород и велику духовну радост на празник Васкрсења Господњег, али старе страсти и старе слабости нас и даље вребају, па зато нас наша Црква подсећа да наше богатство буде сам Христос.

Верном народу се обратио и епископ Херувим:

-Радујем се што са вама могу данас поделити радост данашњег празника, ваше крсне славе, ваше заштитнице Пресвете Богомајке и Живоносног Источника која вас штити и усмерава управо на онај пут који води у Царство Божје. Ми морамо бити народ чврсте вере, народ наде и народ љубави. То је оно што нас треба да краси и што нам поручује и данашњи празник и читав овај период у коме се налазимо, а то је период Васкрсења Христовог где се разапела љубав Христова да би и ми овде на земљи осетили колико Бог воли човека и колико се даје за човека. Нека би Господ дао да се сви радујемо у љубави Васкрслога Христа и да имамо љубави, вере и наде и да нас то крепи и снажи. Живели, сретни и благословени били.

***

Молитва Пресветој Богородици у част Њене иконе Живпносни Источник

О, Пресвета Дјево, Свемилостива Владичице Богородице, подала си нам Живоносни Источник Твој, који целебне дарове за здравље душа и тела наших и на спасење свету точи, стога Те благодарни, сада, усрдно молимо, Царице Пресвета, моли Сина Твојега и Бога нашега да нам да опроштај сагрешења и сваку милост и утеху душама жалосним и озлобљеним, и од беде, туге и болести избављење. Подај, Госпођо, храму овом и свим људима покровитељство (и светој обитељи овој да остане на окупу), граду заштиту, земљи нашој од невоља избављење и заштиту, да миран живот поживимо овде, а у будућем веку удостојимо се видети Тебе Заступницу нашу, у слави Царства Сина Твојега и Бога нашега. Њему нека је слава и моћ са Оцем и Пресветим Духом у све векове. Амин.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

 

Најновије вести