Владика Иринеј: Имајмо веру, наду, љубав и ревност коју је Тома имао после сусрета са Христом Васкрслим

Published On: 02/05/2022

У Томину недељу, 1. маја 2022. године, у храму Рођења светог Јована Крститеља у новосадском насељу Детелинара, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј.

Преосвећеном владици Иринеју саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки г. Дамаскин, новосадски свештеници и ђакони.

 

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Епископ бачки Иринеј је, између осталог, рекао: „Ова повест светог Јеванђеља о претварању неверовања у веру и оном мучном, али спасоносном и радосном ходу од неверја и маловерја и од слабе и колебљиве вере до пуне вере, значи ону извесност коју мало ко од нас људи може да осети и да посведочи. Има светих угодника Божјих који су – са својим духовним искуствима, боговиђењима и откривењима – казали: Садa више не верујем него знам. То ће бити у будућем веку са свима који су спасени благодаћу Божјом. То је, дакле, животворна и радостотворна поука и порука данашњег великог празника. Зато црквени песник кличе: О блаженог неверовања Томиног! Није неверовање по себи блажено него је блажено због свог исхода, пошто је апостол Тома, искусивши сусрет са Живим и Васкрслим Христом, постао и остао не само веран него је проповедао Васкрслога Христа широм данашњега света. Доспео је чак до Индије, по Предању Цркве, и до дана данашњега, по његовом имену постоје хришћанске заједнице. Нека Бог нама даде ову веру, наду, љубав, ревност коју је Тома имао после сусрета са Христом Васкрслим, када је исповедио веру у Њега речима: Господ мој и Бог мој! Исповедајмо и ми ту веру и узнесимо славу Васкрслом Господу, Који и нас васкрсава из сваког нашег греховног гроба и Који ће васкрснути све и свакога када поново буде долазио на земљу. Њему слава довека. Амин!ˮ

По завршетку свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је извршио чин освећења темељâ зграде парохијског дома у порти храма Рођења светог Јована Крститеља. Приликом чина освећења, у темеље парохијског дома уграђена је повеља која ће будућим покољењима сведочити о овом значајном догађају.

Обраћајући се присутнима после овог свештеног чина, Преосвећени владика бачки је изразио радост што је на данашњи празник први пут служио свету Литургију у храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари, као и због тога што је извршио чин освећења темељâ будућег парохијског дома при наведеном храму, изразивши наду да ће – милошћу Божјом и трудом свештенства и парохијана – уређење храма догодине бити у потпуности завршено, а парохијски дом изграђен, како би парохијска заједница при храму на Детелинари могла да живи потпуним црквеним животом.

После обраћања Његовог Преосвештенства, протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, заблагодарио је – у име свих православних верника Детелинаре и Авијатичарског насеља у Новом Саду и у име свештеног братства храма – Епископу бачком др Иринеју на доброти, љубави и духовној бризи исказаној током изградње храма, као и што је први пут служио свету архијерејску Литургију у храму на Детелинари и том приликом осветио темеље будућег парохијског дома, као и Епископу мохачком Дамаскину, који је саслуживао Преосвећеном владици Иринеју заједно са новосадским свештенством и ђаконством.

После поздравних речи проте Милоша, приређена је трпеза љубави у просторијама Црквене општине новосадске.

Видео снимак беседе владике Иринеја можете погледати на линку:  https://youtu.be/71dWCGTVa9c.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести