Дан сећања на жртве злочина-геноцида НДХ

Published On: 02/05/2022

Његово Преосвештенство Eпископ бањалучки г. Јефрем служио је 1. маја 2022. године помен у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице који је био у саставу концентрационог логора Јасеновац.

Председник Републике Србије г. Александар Вучић том приликом је положио венац у Спомен-подручју Доња Градина, поводом Дана сећања на жртве злочина-геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини. Обраћајући се окупљенима, председник Вучић је истакао да је највећи интерес Србије, као и Републике Српске, да се сачува мир и да српски народ има своју будућност:

„Морамо себи понекад дати одушка и рећи како ствари стоје, али сем своје душе, морамо да сачувамо наш народ од даљих сукоба. Морамо да сачувамо мир, нашу децу, да се не би поновило да у Дубицама, као што је било од 1941. до 1945. године, немамо ниједног војника. Наш највећи интерес јесте да сачувамо мир и да имамо деце, да имамо оволико младих, и још више, који ће да знају да немамо никог другог, већ само једни друге“, поручио је председник Републике Србије.

Председник Вучић је истакао да сваки пут када дође у „тај град мртвих“, покуша да пронађе неке одговоре, о злу, о његовим узроцима, али да никада у томе не успе. „Овде, у Логору број осам у Доњој Градини, у којој стојимо  буквално на гробовима и на костима, све теорије, које су толики мудри људи постављали, падају у воду. Стављати у плитке јаме по десет-петнаест људи, да збијени стоје усправно и онда их убијати маљевима и ножевима, истребљивати читав један народ, због имена, вере, нације – ништа тај чин не може рационално да објасни“, нагласио је председник Вучић, додајући да није довољно сећати се страдалих само једном или два пута годишње.

Председник Републике Србије је поручио да чувамо себе, свој језик и ћирилично писмо, да се поносимо својим српским родом, без угрожавања било чијег територијалног интегритета, али и да не дозволимо да нам отму и деле Српску Православну Цркву.

„Треба другима да опростимо и да покажемо да се по том питању разликујемо, да покажемо да смо људи, да их поштујемо више него они нас, али да никада не газимо по нашим жртвама и никад не заборавимо наша страдања. Да не дозволимо ни нашу, ни туђу крв на својим рукама и да поштујемо право, принципе и елементарну правду и морал“, закључио је председник Вучић.

Пошту страдалима одали су представници ромске и јеврејске заједнице, преживели логораши и њихови потомци,  као и председник Народне Скупштине Србије Ивица Дачић, министри у влади Србије Александар Вулин и Дарија Кисић Тепавчевић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, делегације српских представника у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, представници политичких странака из Републике Српске, као и велики број грађана.

Извор: predsednik.rs

Најновије вести