Отворена изложба „Епископ Данило (1927-2002)“

Published On: 02/05/2022

У навечерје Томине недеље, 30. априла 2022. године, у Епархијском музеју у Сентандреји свечано је отворена изложба Епископ Данило (1927-2002), која је приређена поводом 20. годишњице од упокојења блаженопочившег Епископа будимског др Данила Крстића.

Аутор изложбе је јеромонах Варнава (Кнежевић), секретар Будимске епархије, док је концепцију поставке осмислио мр Коста Вуковић, управник и главни кустос Музеја. Изложба је реализована под покровитељством Града Новог Сада, родног града владике Данила.

Аутор изложбе јеромонах Варнава је у уводном излагању указао на значај неговања културе сећања на велике мужеве Цркве, какав је био и владика Данило, осврнувши се на његово жтије. Поред аутора изложбе, о личности и животу владике Данила говорио је и његов наследник на трону Епископа будимских, владика Лукијан. Преосвећени Владика је указао на непоновљиву личност блажене успомене епископа Данила коју је красила православна аристократија, аскетизам, узвишена ученост, богонадахнутост али и самопрегорно служење Светој Цркви у тешким временима како у Југославији тако и у Мађарској.

Овом приликом, јавности је представљен и превод са енглеског језика докторске дисертације епископа Данила Крстића под насловом „О божанском човекољубљу, од Платона до Јована Златоуста“, коју је одбранио на Харварду 1968. године под менторством знаменитог теолога протојереја Георгија Флоровског, а коју је по благослову Његовог Преосвештенства г. Лукијана приредила и издала Епархија будимска поводом двадесете годишњице од упокојења владике Данила. Превод овог издања потписује мр Ирина Стефановић, док је рецензент књиге епископ др Игнатије (Мидић). Преосвећени Владика Игњатије је том приликом указао и на садржајну теолошку мисао владике Данила.

Присутнима се на крају обратио председник Матице српске др Драган Станић, говорећи о значају владике Данила, који је пронео глас Новог Сада од Сорбоне преко Харварда до Будимпеште. Указујући на значај добрих српско-мађарских односа др Станић је истакао да Град Нови Сад будући европска престоница културе 2022. године, али и родни град владике Данила, има част да буде покровитељ изложбе посвећене једном знаменитом Новосађанину и да на тај начин представља српски народ подржавајући српске културне институције ван граница матичне државе. Др Станић је на крају обраћања свечано отворио изложбу посвећену епископу др Данилу Крстићу након чега су посетиоци имали прилику да се упознају са животом и прикљученијем тог знаменитог мужа Српске Цркве.

Отварању изложбе присуствовали су амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској гђа Биљана Гутић-Бјелица, градоначелник Сентандреје Жолт Филип, народна посланица др Естер Витаљош, српски посланик у мађарском Парламенту Љубомир Алексов, представници Амбасаде Србије и српских институција у Мађарској као и представници медија.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести