У Томину недељу епископ Исихије служио у Саборном храму

Published On: 02/05/2022

У недељу посвећену Светом апостолу Томи, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је началствовао светом архијерејском Литургијом у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање архијерјског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, старешине храма протонамесника Живојина Кнежевића и више свештенослужитеља из Ваљева.

-Данас, након више од два миленијума трајања хришћанства, можемо да кажемо „Христос васкрсе“, јер то нам потврђује света тајна крштења коју смо примили и проповеди Светих апостола и бројних светитеља кроз историју, укључујући и оне који су у старозаветно доба својим пророштвима најављивали Христов долазак. Свети апостол Тома, у народу назван „неверни Тома“ није имао сва та сведочанства и, по промислу Божјем, није био присутан приликом јављања Господа Христа ученицима. Како пише Свети јеванђелист Јован (Јн 20, 19- 31), Господ улази и каже Својим ученицима: Мир вам, што према Светим оцима значи да Он васпоставља мир између Бога и човека, објаснио је епископ Исихије надалеко познате јеванђељске стихове, који се у тог дана читају на светим Литургијама.

-Иако је Његово тело продуховљено, Господ је задржао ране, нанете Му приликом распећа, да би показао да је Он страдао, и држи те ране у вечности ради нашег греха. Својим ученицима даје Духа Светога и они тако могу да поверују да је Он Христос, Син Божји и Бог.  Будући да није био присутан у том часу, Свети апостол Тома тражи уверавање додиром рана Христових. Спаситељ му то пружа, а тај знак уверава и остале апостоле. Да нису видели, указао је Владика Исихије, питање је колико би и они веровали. Једини апостол и једини од свих у Новом завету који је изричито исповедио Господа Исуса Христа као Господа јесте тзв. „неверни Тома“, онај који се благодаћу и милошћу Божјом утврдио у вери. Ми се данас удостојавамо не само да додирнемо Господа, не само да очима и умом сагледамо Његове ране, већ се удостојавамо на свакој Светој Литургији да се телесно сјединимо са Њим, да у себе примимо Његово тело и крв, што је много више од површног додира и погледа. Тиме се сједињујемо с Њим и примамо у себе лек бесмртности и залог будућег века. Припремамо се да достојно примимо тело и крв Христову кроз пост и молитву и живот по јеванђељу Његовом, кроз развијање и неговање вере у Њега. Благодаћу Његовом, сједињујемо се са Њим и постајемо синови Бога вишњега, истакао је владика Исихије.

У завршници излагања, владика Исихије упутио је верни народ у расуђивање великог руског мислиоца Алексеја Хомјакова, које говори „да Господ Христос није ауторитет, већ истина“. Ауторитет, објаснио је ваљевски архијереј, се обраћа принудом аргумената или чак силе, а истина се обраћа откривањем, баш како се Господ Христос открио и понудио свима који хоће да Га упознају. Од апостола Томе до свих људи до данашњих дана…

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести