Човекољубље: Митрополит Јоаникије освештао црквено пољопривредно газдинство

Published On: 02/05/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на Томину недељу је освештао пољопривредно газдинство у Матагужима и продавницу Агора који раде под покровитељством Добротворнoг фонда Човекољубље Митрополије црногорско-приморске.

Са благословом блажене успомене митрополита Амфилохија, 2020. године у настојању да се обезбеде сопствена средства за финасирање народне кухиње при храму Христовог Васкрсења у зетском селу Матагужи оформљено је пољопривредно газдинство на површини од 110.000 м2 на којем је изграђено деветнаест пластеника по 400 м2. Целокупни простор је ограђен и покривен водоводном мрежом. На газдинству се узгајају сезонске културе које се користе за спремање оброка у народној кухињи и за продају у новоотвореној продавници прехрамбених производа Агора. Део плодова са газдинства користиће се у прерађивачком погону за производњу домаћих салата, џемова и осталог. Тренутно је у току берба јагода из пластеника, а убрзо ће почети берба јагода са отвореног на површини од 1.800м2. Такође је засађено 15.000 м2 под пшеницом, 10.000 м2 под црмничким луком. Велики засади су под купусом, боранијом и паприком, а усађено је и 540 садница маслина и 750 садница дивљих шипкова.

На пољопривредном газдинству поред пластеника и засада на отвореном, такође су израђени објекти: магацин за пољопривредне машине, управна зграда са салом за школу веронауке, прерађивачки погон са најсавременијим апаратима за цеђење сокова, кухиња за прераду, пасетризацију иконзервирање воћа и поврћа, канцеларије и два апартнама за смештај радника, а такође је у току завршетак кокошињца за 1.300 кока носиља на отвореном.

-Бог је ставио човјека у врту Еденском, да га обрађује и да га чува, те је тако Господ на почетку указао човјеку како треба да живи и да се односи према Божјој творевини. Наши свештеници су са својим сарадницима, са циљем да умножавају добра Божја, да нахране гладне и да утјеше тужне и сиромашне, жељели да раде својим рукама, да производе, прије свега здраву храну, да уложе свој рад, труд и своју снагу да би учинили нешто добро, рекао је Владика, похваливши посебно свештеника Миомира Вулевића који је током неколико година колико води Човјекољубље и народну кухињу учинио много. -Да буде благословен овај дом и сви који овдје радите, да наставите са још већом снагом и да вас благослов прати на вашем раду, пожелио је Митрополит и благословио све добротворе.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести