У Пљевљима прослављен празник Светог Георгија

Published On: 06/05/2022

На дан молитвеног прослављања Светог великомученика Георгија, 6. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице у Пљевљима јеромонах Зосима, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Честитајући празник и пожелевши свима људима добре воље сваку срећу, мир и Божији благослов, Епископ Атанасије је у својој пастирској проповеди рекао: – Ми непрестано, а посебно ових дана, свечано, и даље певамо о томе како је Господ наш Христос Васкрсао из мртвих, смрћу смрт победио, и чак и онима који су у гробовима, живот даровао. И ето, управо данашњи празник, Ђурђевдан, дан је када славимо једнога од оних који су поверовали у Христа потпуно, и потпуно за Њим ишли, и потпуно се Њему предали, и потпуно живели по Његовим упутствима и по Његовом Јеванђељу. Овај дан данашњи баш показује и доказује да је Господ наш Христос заиста Васкрсао из мртвих и смрт победио, и дао своју силу и моћ онима који верују у Њега.

– Свети великомученик и победоносац Георгије у себи, својим животом, не само онда када је био римски војник него и дан данас, после толико година, показује да је жив Христос у њему, да траје Његово присуство у њему, и да приближава Христос к Себи све оне који се кроз Светог Георгија Њему обраћају. Јер кроз овога Светог мученика остварујемо и ми то блиско заједништво са Богом. А остварујући то заједништво добијамо од Бога и дарове Његове.

Преосвећени се потом укратко осврнуо на неке, свима опште познате, моменте из живота Светог Георгија, које су нам у овим временима свима потребни, који нам највише користе: – Свети Георгије је успео, и у оном тешком времену, када се за припадност Христу, као Цару, другачијем од оног земаљског, морало одговарати, и то животом. Бога тако хоће да се у тим тешким приликама нађу Његови верни следбеници који се потпуно придржавају Његовог Јеванђеља, из кога смо и данас читали у овом светом храму.

– Од нас се тражи да непрестано превазилазимо не само та ограничена земаљска устројства, него обичну људску меру. Да надилазимо меру људске природе. Од хришћанина се тражи да живи натприродним животом. И то не бисмо могли сами. Али, ми смо слуге Божије, ми се Њему обраћамо у молитви, ми се причешћујемо Њиме на Божанској Литургији, кушамо од Његових Дарова.

– Колико је Свети Георгије прослављао Бога толико је и Бог прослављао њега, јер му је дао натприродну моћ, да може истрпети муке на које су га стављали незнабошци. Помоћу Христовом, Његовом благодаћу, Свети Георгије је достојанствено и достојно показао Христа, управо у тој моћи пред незнабожачким гонитељима, због чега су онда многи поверовали у Господа Христа.

– Данашњи дан нас позива да се наоружамо Божанским даровима, Божанском мудрошћу, Божанским врлинама, и да тако наставимо пут кроз ово време и овај простор, указао је Преосвећени Епископ Атанасије.

Слава је увек прилика да се истакну и награде они који су својим трудом помогли да се неко дело доведе до доброг краја. Тако су и овом приликом најзаслужнијима за изградњу и уређење храма Светог великомученика Георгија на Гукама, као и парохијског дома, уручене Архијерејске грамате признања. Евхаристијско сабрање је настављено, како и доликује добрим домаћинима, за трпезом љубави, у славу Божију а у част Светог великомученика Георгија.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести