Освећен храм Свете Петке у Расову

Published On: 31/05/2022

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 29. маја 2022. године свету архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у Расову код Бијелог Поља, уз саслуживање преосвећене господе епископа будимљанско-никшићког Методија и буеносајреског и јужноамеричког Kирила.

У оквиру Литургије митрополит Јоаникије је извршио освећење цркве. Саслужиовао је велики број свештенослужитеља епархија Будимљанско-никшићке, Црногорско-приморске и Милешевске.

-Сви се заједно радујемо овом освећењу, великом догађају када су се испунили сви трудови, напори и подвизи људи који су се од почетка уграђивали у овај свети храм, јер је он данас крунисан, посвећен и обучен молитвом свештенства и народа у Божанску свјетлост и милост Божју и која ће сада па до скончанија свијета и вијека почивати на овом храму и изливати се на све оне који у њега буду долазили на свете службе. Нигдjе није била толика жеља да се подине храм, црква у неком мјесту као што је било овдје, гдје народ памти многа предања о Светом Сави и о Расу. И поред свега тога и свих тих предања нису имали храм овдје. Међутим, чим су кренули Бог је дао и да се нађе мејсто, и то најљепше у цијелој овој околини. Погледајте какав је видик одавде, нарочито данас. А тај видик заправо је само слика оног Божанског који ћемо добити преко овог Светог храма долазећи у њега. Ипак је народ увијек гледао да одабере лијепо мјесто за храм, бесједио је митрополит Јоаникије који се присетио времена када су код њега дошли архитекта Бојо Журић, протојереј-ставрофор Мираш Богавац и г. Светозар Величковић и донели нацрт храма:

-Мени се то све јако свидјело, али сам рекао: Људи, ово је велики храм, хоће ли моћи то се подигне, да не дамо превелики задатак који нећемо моћи да испунимо. Видио сам тада неку дубоку вјеру код њих коју је појачао почивши господин и велика личност Радован Пешић из Београда, који нас је позивао више пута и изразио жељу да нам остави своје завештање, прије него што оде Богу на истину, да даје дио свог имања, а исто су учиниле и три његове синовице које живе овдје. Упокојио се непосредно прије него што је храм започео да гради, али је дочекао да се освештају темељи. И тако је то почело, и градило се и радило како Бог заповиједа. Сваке године се урадило по нешто и ово је диван примјер како се заправо храм гради. Није ни добро да саградимо храм пребрзо, за годину – двије, нарочито када је велики храм. Треба кроз градњу храма да се уграђујемо у њега, да се научимо вјери, да знамо шта ћемо радити са тим храмом када он буде подигнут, јер се и храмови дижу не ради тога да би смо их гледали, него да бисмо се у њима освећивали. Највећи храм и оног и овог свијета је срце човјечије, и ради тога храма се подижу и ови видљиви храмови, да би смо, освећујући се у храму, срце своја припремили да буде стан Бога живога, и прави истинити храм Божји; да наше срце буде пуно љубави, Божје истине, правде и доброте, и да ту љубав ширимо у овом свијету, да њоме живимо, да њоме дјелујемо. И ево, хвала Богу, он је освећен, великим трудом предсједника Црквеног одбора Светозара Цвела Величковића и рођака Величковића, као и многих других који су се уградили у овај храм и нека их све Господ изобилно награди; и оне који су учинили много, и оне који су учинили колико су могли учинити, и оне који су дали и мали прилог, али од срца; и оне који су само пожељели да виде овај храм и то је много важно, жеља и намјера, јер из добре жеље и намјере све настаје. И нека их све Бог награди, и њих, домове, дјецу и потомство, и нека вам овај Свети храм буде срећан и благословен, да се овдје сабирате, обједињујете, да овдје превазилазите све своје недоумице, уз помоћ Божје милости, благодати, да рјешавате све проблеме, да се овдје надахњујете Божјом истином, љубављу, правдом, добротом. Да ту правду доброту, љубав и вјеру ширите свуда куда се крећете, да се покаже да сте прави хришћани, као што је Господ Исус Христос рекао својим ученицима ако имате љубави међу собом, сви ће препознати да сте моји ученици.

Митрополит је заблагодарио свима на челу са протом Мирашем Богавцем, призивајући на вјернике молитве Свете Мајке Параскеве, Свете Петке, којој је храм посвећен. Митрополит Јоаникије је орденом Светог Георгија другог степена одликовао г. Светозара Величковића, а грамате су добили фирма  „Тујко“ из Грбља, Жељко Kонатар из Тивта, Владимир и Петар Величковић, Борис Перовић, Милош и Душан Величковић, Маринко, Мирко, Живко и Петар Kочович, Душан Шекуларац, Божидар Журић, Небојша Ногавац, Звонко Јеврић, Братство Шекулара из Расова, Владимир Перишић, Ранко Поповић, Никола Ракочевић, Брнко Лалевић, Ненад Шекуларац, Михаило Булатовић. Захвалнице су добили: Доо „Соларис“, „Спорт вижен“, „Бравера“, „Орто пројект“, „ Унипред“, „ЛПН-ИНГ“,  Радун Шебек, Kоло српских сестара из Бијелог Поља, Лука Рабреновић, Љубиша Перишић, Радивоје Ровчанин, Велибор Јаћимовић, породица пок. Мирка Шекуларца, Драгиша Kонатар, Бранко Шуле Шћекић, Владо Шебек и Драшко Ћоровић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести