Свештеници спречени да богослуже у храму Христа Спаса у Приштини

Published On: 06/06/2022

Поводом спречавања свештеника Српске Православне Цркве да на празник Вазнесења Господњег служе свету Литургију у храму Христа Спаса у Приштини Епархија рашко-призренска изражава најдубљу забринутост и разочарење:

Овим актом се крше основне верске слободе и право приступа имовини наше Цркве, пошто је храм Христа Спаса у катастру регистрован као имовина Српске Православне Цркве и нико нема право да нам спречава приступ нашој имовини. Нажалост, отвореним дискриминаторним односом према Српској Православној Цркви на Косову и Метохији косовске институције непрестано шаљу поруку да наш народ не може да живи слободно и да основна верска и људска права не вреде за православне Србе.

Епархија рашко-призренска очекује од међународних представника реакцију поводом овог инцидента, а о њему ће наша Црква обавестити све релевантне међународне организације које надгледају верска права и слободе.

Свештеници Епархије рашко-призренске су заједно са групом верника кренули да служе свету Литургију поводом храмовне славе Христа Спаса у Приштини, али их је кордон полицајаца спречио у томе. Прво су свештена лица легитимисана од стране полицајца који није желео да говори српски, а затим им је забрањено да откључају и уђу у цркву. Нашим свештеницима није дат одговр зашто је забрањено да служе у храму који се и по косовском катастру налази у власништву Српске Православне Цркве.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести