„Средњовековни дани” у порти храма у Кованлуку

Published On: 06/06/2022

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, 4. јуна 2022. године, на дан када Црква прославља Светог Јована Владимира, отпочели су Средњовековни дани у порти храма Светог Василија Острошког у Кованлуку.

Домаћини, на челу са братством храма и парохијанима, заједно са дружином Гвоздени ратници током целог дана дочекивали су бројне посетиоце из града Краљева, ближе и даље околине. Посетиоци су могли да се проласком кроз камп упознају са разним аспектима из времена Средњег века. Удружења која се баве реконструкцијом средњовековног живота и борења дошла су са разних страна (из Новог Сада, Београда, Љига, Крагујевца, Крушевца, Краљева, Ниша, Звечана) и представили древна времена на најинтересантније начине. Узбуђење је почело да расте надметањима која су започела надметањем у стреличарству око 15 часова, а након чега се наставило ратничким надметањем.

У 17 часова велику пажњу су привукле борбе средњовековних ратника, које су настављене опсадом утврђења које је направљено само у ту сврху претходних дана. Велики број посетиоца одушевљено су посматрали реконструкцију борбе.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести