Храмовна слава прослављена у Ивањици

Published On: 06/06/2022

На дан Светих равноапостолних цара Константина и царице Јелене, црква у Ивањици подигнута од народа још 1836. године, овогодишњу храмовну славу прославила је нарочито украшена уређеном портом са многоврсним цвећем и проширеним и улепшаним објектом црквене продавнице.

Прослава храмовне славе у Ивањици почела је литургијским сабрањем у 8 часова. Началствовао је архимандрит Тимотеј (Миливојевић), игуман овчарско-кабларског Манастира Вазнесење, а саслуживали су парох придворички протојереј-ставрофор Мирољуб Маринковић, намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, протојереј Небојша Вишњић, јереј Душан Тодорић и ђакон Тихомир Костић. Благољепију Литургије нарочито је допринело умилно појање сестара из Манастира Ковиље.

У беседи упућеној верном народу након читања Светог Јеванђеља, архимандрит Тимотеј осврнуо се на потрагу Свете царице Јелене за крстом Господњим као сведочанство да, ако желимо да будемо христолики и ходамо стопама Христовим, онда и Христов крст треба да је присутан у нашем свакидашњем животу.

На крају Литургије молитвено су освештани и пресечени славски колачи. Ове године домаћини славе су били свештенство Цркве Светих цара Константина и царице Јелене за чије здравље и здравље њихових породица се народ молио Господу, као и за здравље и напредак будућих свечара из Ивањице који су примили део колача.

Свечаној трпези љубави у уређеној сали парохијског дома која је уследила као наставак литургијског сабрања присуствовали су и многи угледни чланови друштва ивањичког округа. У име свештенства ивањичке цркве, старешина храма протојереј Ненад Бајић се пригодним речима захвалио свима, а нарочито архимандриту Тимотеју и монахињама Манастира Ковиље, као и председнику Општине Ивањица Момчилу Митровићу.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести