Освештано земљиште за нови храм у Увјећој

Published On: 07/06/2022

На празник трећег обретења часне главе Светог Јована Крститеља освештано је земљиште за изградњу новог храма у Увјећој код Требиња. Храм ће бити посвећен Светом Сави, првом српском архиепископу и просветитељу.

По благослову Преосвештеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија освећење земљишта извршио је архијерејски намесник требињско-дубровачки и надлежни парох протојереј-ставрофор Борис Бандука.

У наставку је служена Света Литургија којом је началствовао протојереј Љубиша Брњош, парох у Орланду у америчкој савезној држави Флорида, уз саслужење архимандрита Исаије, игумана манастира Светог Георгија на Зубцима, надлежног пароха и верног народа. У току Литургије одслужен је мали помен за све упокојене и сахрањене у сеоском гробљу. Добри домаћини за све присутне припремили су трпезу љубави.

Село Увјећа налази се југоисточно од Требиња, уз саму границу између Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. У овом херцеговачком селу, сазданом на камену и од камена, у којем сада живи троје становника, у потпуности је очуван амбијентални изглед села са каменим кућама грађеним на традиционалан начин пре сто и више година. Кроз архитектуру овог села може се пратити развој камених херцеговачких кућа, са огњиштем као централним делом просторије, каменим креветима и избама за чување хране и пића.

Важно је поменути да ће се пре почетка радова на изградњи храма, ради лакшег допремања материјала, асфалтирати део сеоског пута дужине два километра. Нови храм градиће се у сеоском гробљу у којем већ постоји једно старо црквиште и налази се одмах испод села. Гробље је врло мало пошто су овде живеле кроз векове само две фамилије. Иако данас врло ретки, али укопници на овом гробљу су породице Шупљеглав и Брњош.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка

Најновије вести