Архијерејска Литургија у манастиру Дубочици код Пљеваља

Published On: 08/06/2022

У недељу 5. јуна 2022. године, Недељу седму – Светих Отаца Првог Васељенског Сабора, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја – Дубочица, код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице код Пљеваља игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј Никола Олић и ђакон Радан Драгутиновић.

Након заамвоне молитве одслужен је помен упокојеној игуманији манастира Дубочица Магдалини а потом је освештана мозаичка икона Живоносни источник, урађена на чесми у манастирској порти.

После отпуста Епископ Атанасије се кратком пастирском поуком обратио присутном верном народу Божјем:

– Овако се Црква Христова окупља, као ми данас, јер Црква и јесте народ сабран око Господа Христа. Они сачињавају Цркву – Господ наш са својом децом, синовима и кћерима, онима који верују у Њега и следе Га. У Цркви је увек присутан и Отац наш Небески, и Дух Свети. Потребно је да увек пажљиво слушамо оно што се чита из Светог Јеванђеља, из свих књига Светог Писма, а нарочито Новозаветних. Ми указујемо на оно што је чинио Господ наш Христос, на оно што је учио, на оно што је Он остварио, и на тај начин је Црква учитељица живота. Оприсутњујући непрестано Господа нашега и окупљајући нас око Њега, да се Њиме хранимо и да Њега слушамо, тако Црква постаје наша учитељица.

Преосвећени је потом присутнима укратко појаснио речи прочитане из Јеванђеља на данашњој Божанској Литургији, и продужио: – Ми који верујемо у Господа Христа никада нисмо остављени. Ма колико се то некада, некима, чинило тешко у неким тренуцима, у кризним временима историје, ма колико се чинило да смо у неиздрживој опасности, ипак није тако, него смо под заштитом и бригом Оца Небескога.

Владика је честитао и захвалио добрим људима који су помогли да се у порти манастира Светог Николаја – Дубочица изгради и украси лепом иконом чесма, која ће свима који у овај манастир буду долазили служити на корист, а онда је додао: – Немојмо заборавити да је највећи украс ваше сабрање. Живи људи, синови и кћери Божије окупљени овде, ви најбоље украшавате ову порту манастира. Наставите тако и долазити и чинити радост Цркви Христовој, обогаћивати је собом и својим делима.

Настојатељица манастира Светог Николаја монахиња Епистима са својим сестринством и уз помоћ добрих људи, који овај манастир обилазе и носе у своме срцу, припремила је и трпезу љубави за све присутне па је и на такав начин, уз послужење, продужено народно сабрање.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести