Архијерејска Литургија у Станову

Published On: 08/06/2022

У уторак 7. јуна 2022. године, када Црква слави треће Обретење главе, часног и славног пророка и претече Крститеља Господњег Јована, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станову.

Владики Јовану саслуживали су протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереји Горан Ђерковић и Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић, док су за певницом појали протојереј Драгослав Милован и г. Душан Баловић.

У беседи после прочитаног Јеванђеља Владика је, између осталог, истакао да је „Свети Јован Крститељ, чије треће Обретење данас славимо, он је своју проповед почео, “покајте се јер се приближи Царство небеско”. Тако је Господ Христос своју проповед почео, покајте се. Без покајања нема нам спасења. А шта је покајање? Промена целог бића, промена ума, промена мисли, промена речи, промена дела, промена поступака грешних. То је покајање, и зато кад човек дође и осети то покајање, такав је човек у великој радости. Покајање, стално говорим, равно Васкрсењу. А то значи да од грешника постао си праведник, ако си се искрено покајао. Покајања нема без смирења. А нема ни без велике вере. Е зато наш народ је говорио, а говори и данас, “покајање је радовање”. Да, да Бог, да се ми покајемо, а нама покајање треба. А све док осуђујемо другога, ми смо далеко од покајања. Па нек је и тај човек најбољи”.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести