Слава храма у Џурову код Пријепоља

Published On: 08/06/2022

Слава храма, Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља, у Џурову код Пријепоља свечано и молитвено је прослављена у уторак 7. јуна 2022. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у џуровској светињи свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар и ђакон Радан Драгутиновић. Након трократног опхода око светог храма Епископ је освештао славске дарове које је припремио домаћин овогодишње славе г. Љубенко Бабић.

„Све што је везано за Господа Бога нашега и за Светитеље Његове, све је препоручено нашој пажњи и нашем памћењу, поклоњењу, целивању, поштовању, па тако и успомена на Светог Јована Крститеља. А данас бисмо највише знање препоручили нашој заједничкој пажњи. Знање је важно, и то не познавање било чега него правих ствари, ствари потребних за живот. Постоје људи који многе ствари познају а опет пропадају, јер не познају праве ствари, праве чињенице. Праве чињенице, праве ствари је потребно познавати, држати их и уважавати, и по њима се управљати. А најважније ствари садржане су у Светом Писму, у Символу вере који смо и данас читали, у Божанској Литургији коју смо данас служили, овде, на овом предивном простору. Потребно је, осим овога, познавати и поредак наше Српске Цркве Православне. Сва Црква Православна је устројена по разумном поретку. Ми не живимо у хаосу, у нереду, него све има свој поредак. Тај поредак наше Цркве, њено устројство, смо наследили од Светог Саве. Ми можемо опстати као народ само ако се држимо поретка, дисциплине, коју је Свети Сава засновао и оставио нам у наследство, да се ње држимо и да њу чувамо. Они који се нису држали те дисциплине отпадали су и постајали нешто друго”, беседио је владика Атанасије.

За идућу годину, за домаћина славе, пријавио се Хаџи Драган Видић који живи у Београду а родом је из Џурова.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести