Славска литија у Будви

Published On: 13/06/2022

Тројчинданске свечаности, поводом храмовне славе цркве Свете Тројице у Старом граду Будва, настављене су празничном литијом коју је предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Литија је после вечерњег богослужења кренула од цркве Свете Тројице улицама Будве и током ње су читани јеванђељски одломци и благосиљан верни народ Будве и околине, сабран да прослави храмовну славе цркве у Старом граду.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је сабраном народу говорио о Силаску Светог Духа на апостоле – педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу – нагласивши да је Господ Исус Христос пре свога Вазнесења на небо обећао својим ученицима да ће их обући у силу са висине и заповиједио да сачекају тај чудесни догађај у граду Јерусалиму, да се не разилазе и да пребивају заједно у молитви докле не приме силу Светога Духа.

-И у недељни дан, као што је овај данашњи, током молитве сишао је на Свете апостоле, у чудесном и неописивом догађају, Дух Свети у виду огњених језика и даровао им силу и пуноћу свете вјере православне, силу Божије истине, правде, љубави. И испунило се оно што је Господ раније обећавао и рекао, да их неће оставити када буде се вазнио на небо него ће им послати другог Утјешитеља, који ће их упутити у сву истину и напоменути о свему ономе о чему је Господ учио док је проповједао свето Јеванђеље.

-Јеванђеље Христово не проповједа се само ријечима него и дјелима. Нарочито хришћани, који живе побожним животом у складу са Јеванђељем Христовим, самим својим животом без много ријечи свједоче Јеванђеље на дјелу, поручио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и нагласио: -Смо сви дужни да својим животом, па тек онда ријечима, свједочимо Христа Бога живога, да Му служимо и да отворимо своја срца и душе, да примимо Његову свјетлост и благодат Пресветога Духа и пуноћу духовних дарова, коју нам Господ даје по мјери наше вјере, труда и љубави.

Након литије, у Старом граду на простору између цркава, уприличена је свечана Тројчинданска академија.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести