Тројчинданске свечаности на Румији

Published On: 13/06/2022

Црква Свете Тројице на Румији прославила је 12. јуна 2022. године храмовну славу – празник Силаска Светог Духа на апостоле. Тројчинданске свечаности на Румији започеле су у навечерје празника, 11. јуна око 22 часа, у манастиру Светог Сергеја Радоњешког, празничним бденијем које је служио протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

У цркви Светог Николе у Микулићима у 23 часа, јереј Никола Радовић је служио вечерњу службу, а за певницом је одговарао ђакон Дејан Томовић. Негде око 1 час после поноћи свечана литија са неколико десетина верника упутила се од цркве Светог Николе у Микулићима до цркве Свете Тројице на врху Румије. Литију су предводили јереј Никола Радовић и ђакон Дејан Томовић.

Свету Литургију ујутро у 2 часа у манастиру Светог Сергеја Радоњешког служио је свештеник Слободан Зековић, док је света Литургија на планини Румији у цркви Свете Тројице служена око 5 часова. Началствовао је јереј Никола Радовић уз саслуживање ђакона Дејана Томовића.

На повратку у Микулиће освештана је вода на Питином потоку, а затим је око 12 часова служен парастос на гробљу код цркве Светог Николе у Микулићима, а затим су верници целивали крст Светог Јована Владимира, који су и ове године представници породице Андровић изнели на врх Румије. У 14 часова служено је Духовско вечерње у манастиру Светог Сергеја Радоњешког.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести