Храмовна слава у Брегенцу

Published On: 13/06/2022

У суботу, 4. јуна 2022. године у вечерњим часовима, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј донео је мошти Светог владике Николаја на храмовну славу Црквене општине Светих цара Константина и мајке Јелене у Брегенцу.

Вечерњем богослужењу присуствовали су пароси из Цириха Бранимир Петковић и Ђорђе Лукић, отац Никола Баловић из Фелдкирха и надлежни парох брегенцки Горан Ерић. Празнично вечерње увеличало је појање појаца и мешовитог хора из Брегенца и Фелдкирха. У току службе, изнете су мошти Светог владике Николаја, а верни народ је са великим страхопоштовањем прилазио да их целива како и доликује тако великом српском светитељу.

На крају вечерња, епископ Андреј је поучио верне о значају празника равноапостолских светитеља Константина и његове благочестиве мајке Јелене и нагласио да је дивна промисао што су оснивачи Црквене општине Брегенц посветили свој храм великом императору и његовој побожној мајци када су већ кроз историју поред Боденског језера – на путу према Италији – пролазили многи хришћански властодршци. Исто тако је поменуо чудесну повезаност да је око Боденског језера делао Свети владика Николај (1881-1956) када је 1906-1909 студирао у Швајцарској.

После вечерње службе, владика Андреј је одржао предавање о животу и делу Светог владике Николаја, пропраћено слајдовима. У наставку је била припремљена трпеза љубави за све присутне у сали поред храма.

Сутрадан, у недељу, 5. јуна 2022. године, рано ујутру, владика Андреј је отпутовао у оближњи Фелдкирх где је посетио гроб недавно преминулог дугогодишњег пароха протојереја Милета Мијића (1948-2022). У присуству уже породице покојног проте, Владика је одржао помен за покој душе и у беседи евоцирао успомене на незаборавног проту Милета.

Потом се владика Андреј вратио у Брегенц и у храму Светих Константина и Јелене началствовао литургијском сабрању. Саслуживали су надлежни парох Горан Ерић и ђакон Иван Толић из Ивердона. У току свете Литургије Епископ је одликовао пароха Горана Ерића протојерејским чином и заблагодарио му на унапређењу свеукупног духовног живота у крају око Боденског језера.

На великом входу Владика је између осталог поменуо новопредстављеног проту Милета Мијића и помолио се за покој његове племените душе. Пре отпуста, свештенство и народ су литијом кренули у свечани опход око храма где су прочитана јеванђеља и произношено многољествије, а потом је преломљен славски колач. Кумови храмовне славе били су Дијана и Драган Млинар из Брегенца, родом из Далмације.

После свечаног ручка у сали и у дворишту храма, славље се наставило уз песму и братске разговоре. Народ је посебно наздравио Владичиној мајци протиници Маријани која је недавно навршила 96. годину.

Послеподне, Преосвећени Владика се одазвао позиву адвокатске канцеларије Лоакер из Брегенца која је организовала дочек Владике и проте Горана Ерића ради потписивања уговора о предаји вредних престолних 16 икона Господњих и Богородичних празника, у трајно власништво српске православне Црквене општине Брегенц. У вечерњим часовима, владика Андреј се вратио у Беч.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести