Молитве пре спавања

Published On: 21/06/2022

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас. (3 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (3 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву, помилуј нас.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших.

Јер си Ти Бог наш и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих и име Твоје призивамо.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда, јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (12 пута) 

 

Молитва прва,

светог Макарија Великог Богу Оцу

Боже вечни и Царе сваког створења, који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе, које учиних, овога дана делом, речју и мишљу.

И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа.

И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих уставши са скромне постеље, угађао Пресветом имену Твом у све дане живота свога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене.

И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје царство, сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва друга

Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан, пошаљи ми свога Анђела чувара који ме заклања и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва трећа, Анђелу чувару

Анђеле Христов, чувару мој свети, душе и тела мога покровитељу, опрости ми све што згреших у данашњи дан и избави ме од свакога лукавства непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог; но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, Матере Господа мога Исуса Христа и свих светих. Амин.

 

Молитва светог Јоаникија

Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита моја Дух Свети, Тројице Света слава Ти.

Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога – Реч непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.

 

Молитва Пресветој Богородици

Блага Мајко благога Цара, пречиста и благословена Богородице Маријо, милост Сина Твога и Бога нашег излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свога провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина чиста и благословена.