Молитве Светитељима

Published On: 21/06/2022

Молитва Светом Јовану Претечи

Крститељу Христов, проповедниче покајања, не презри мене покајника, него, удружен са небеским Војницима, моли се Господу за мене недостојног, утученог, немоћног и тужног, запалог у многе невоље, измученог бурним мислима ума мог, јер сам ја пећина злих дела, те нема краја мојој греховној навици.

Ум је мој прикован за земаљске ствари. Шта ћу учинити? Не знам. И коме да прибегнем, да спасена буде душа моја? Само теби, свети Јоване, који си имењак благодати, јер знам да си после Богородице највећи између рођених од жена, јер си се удостојио да додирнеш главу Цара Христа, Јагњета Божјег које узима грех света. Моли Њега за моју грешну душу, да бар од сада, у једанаести час, понесем благи терет, и примим плату са последњима.

Крститељу Христов, чесни Претечо, последњи пророче, први мучениче, постника и пустињака наставниче, учитељу чистоте и присни друже Христов, тебе молим, теби прибегавам, не одреци ми твоју помоћ, него ме подигни палог многим гресима, обнови ми душу покајањем као другим крштењем, јер си зачетник и једног и другог; крштењем спирајући прародитељски грех, а покајањем очишћујући свако рђаво дело. Очисти ме оскрнављеног гресима и уведи ме тамо где ништа нечисто не улази, у Царство Небеско. Амин.

 

Молитва Светом Николају

Свесвети Николаје, прекрасни угодниче Господњи, наш усрдни заступниче и свуда у невољама брзи помоћниче, помози мени грешном и утученом у овом садашњем животу, умоли Господа Бога да ми опрости све грехе моје које од младости своје починих у целом животу мом, делом, речју, мишљу и свим чулима својим, и при исходу душе моје помози мени недостојном, умоли Господа Бога, Саздатеља свих твари, да ме избави ваздушних митарстава и вечних мука, како бих свагда прослављао Оца, Сина, Светога Духа и твоје милостиво посредовање, сада и увек и кроза све векове. Амин.

 

Молитва Светом Георгију

О, свеславни, свети великомучениче и чудотворче Георгије погледај на нас брзом помоћу својом и умоли човекољупца Бога, да нас грешне не осуди по безакоњима нашим, него да поступи с нама по великој милости својој.

Не презри мољење наше, него нам испроси од Христа Бога нашег тих и богоугодан живот, душевно и телесно здравље, плодност земље и изобиље у свему, да блага дарована нам од свемилосрдног Бога преко Тебе, не окренемо на зло него на славу светог имена Његовог и на прослављање моћног заступништва Твог.

Да Господ да православним хришћанима победу над непријатељима; да их укрепи непоколебљивим миром и благословом; нарочито пак да нас окружи војском светих Анђела Својих, како би смо се, по изласку нашем из овог живота, избавили од замке лукавога и страшних ваздушних митарстава његових и неосуђени предстали престолу Господа славе.

Услиши нас, страдалче Христов Георгије и непрестано моли за нас Триипостасног Владатеља свих, Бога, да Његовом благодаћу и човекољубљем, а Твојом помоћу и посредовањем обретемо милост; да са Анђелима и Арханђелима и свима Светима станемо с десне стране праведнога Судије и да Га увек славимо са Оцем и Светим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

 

Молитва Светој Петки

Света Петко, Божја Светитељко, моли Бога за нас. Удостојила си се гледања лица Божијег као чедо нашег народа, славна Петко светитељко, па имамо слободу теби говорити, сродници нашој и тебе молити за спасење душа наших.

Слава си и похвала Београду, где твоја чудотворна вода привлачи мноштво народа, као негда Витезда, даје слепима вид, узетима здравље, малаксалима снагу и свима радост и бодрост, Христова девственице, наша помоћнице. Буди и убудуће стража престономе граду српском, утврди га у Православљу, помози вернима, подигни недужне и тужне, уснулим у Господу прецима нашим, браћи и деци, измоли вечни покој и вечно спасење, света Петко, Божија Светитељко. Свима помози, па и мени не одмози. Добре у добру сложи и свако им добро умножи. Да се кроз тебе прослави Бог у Тројици, у векове векова. Амин.

Преподобна мати Параскево, наша топла заступнице и свагда у невољама брза помоћнице.

Помози нама грешнима и малаксалима у овом садашњем животу. Умоли Господа Бога да нам подари опроштај свих наших грехова, које смо у овом животу починили делом, речју, помишљу и свим осећањима нашим, а на исходу душе наше помози нам недостојним да се избавимо од митарстава ваздушних и вечитих мука, да величајући твоје милосрдно заступништво увек прослављамо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Молитва Св. Василију Острошком

Свети Василије, велики угодниче Божији, помози свима па и мени. Велики бранитељу вере православне, одбрани и нас који твоју свету веру држимо и с надом теби приступамо. Велики архијереју Божији, помоли се Богу Сведржитељу за све људе твоје, па на послетку и за мене недостојног и последњег. Припалила те је српска земља као вечну свећу пред престолом Бога живога, па нам сада осветли путе и разагнај тугу.

Молитвама и сузама загревао си хладну пештеру острошку, па загреј сада Божијим духом и срца наша да се спасемо и прославимо Бога Свевишњега и тебе, свеца Божијег.

Са свих страна света притицали су ћивоту твоме болни и невољни и ти си им помагао, демоне одгонио, везе ђавоље раскидао и здравље душевно и телесно људима даривао. Тако и сад помози крштеним и некрштеним, као и увек, свима, па и мени.

Измиритељ си био завађене браће, измири и сада све завађене, збратими разбраћене, овесели тужне, укроти самовољне, исцели болне.

Свети Василије Чудотворче и оче наш духовни, чуј и услиши чеда своја духовна у Христу Исусу, Господу нашем. Амин.

 

Молитва Светом Николају Српском

Свети Владико Николаје, велики пастиру и учитељу народа српског, верни сведоче и угодниче Божји, погледај милостиво на премноге немоћи наше и на убогост речи наших, па уместо нас немуштих принеси молитве својим златним устима и молитвеним срцем милостивом Господу и Творцу за твоје грешне Србе.

Молитвениче предивни, завапи молитвом за спас и избављење народа српског, духовно раслабљеног и посрнулог да се духовно обнови, подигне и усправи.

Знамо, свети угодниче Божји, да се у Светој Небеској Србији, срце твоје грчи од бола над судбином и удесом народа твога и очи твоје не престају се влажити сузама, што многи Срби оставише живог и истинитог Бога и одоше тражити себи хране на њивама глади.

Деко свети, моли Јединог Човекољупца да сачува наш народ од греха неслоге и раскола, братомржње и братоубиства, пакости и зависти, псовке и хуле; од демонских секти, врачања и гатања, од дроге и пијанства; моли Свевишњег да се Срби обоже, сложе и умноже.

Да се обоже својом Светом православном вером прадедовском кроз твоје свете књиге и поуке које си нам као бесцен благо оставио.

Да се сложе у саборном јединству у својој Српској Цркви православној у сваком добру, врлини и љубави међусобној и у љубави међу свима народима у овом Божјем свету; да се умноже у земаљској Отаџбини својој светој Србији, да српске мајке рађају и бројем и сојем Југовиће и Обилиће, синове и кћери верне Богу и роду. Свети владико, украсе и поносу душе и земље српске, закрили, заштити, огради и сачувај верни народ српски, заступништвом и молитвом пред престолом Оца нашег небеског, коме нека је слава са Јединородним Сином Његовим и Пресветим и Животворним Духом Светим кроз све векове и сву вечност. Амин.