Протеривање хришћана је циљана стратегија

Published On: 21/06/2022

Уочи Светског дана избеглица, који се обележава 20. јуна, организација за верске слободе Open Doors скренула је пажњу на угроженост прогоњених хришћана широм света. Према недавном извештају те међународне хуманитарне организације која се бави прогонима хришћана, у многим земљама протеривање хришћана је заправо намерна стратегија у верским прогонима.

-Посебно се ради о брисању присуство хришћанства у регијама у којима је прогон најјачи, наглашено је у извештају под називом Црква у бегу: Интерно расељена лица и избеглице. Извештај се бави се опсегом и врстом верских прогона особа које су расељене унутар граница својих земаља као и оним које су биле присиљене да уточиште траже у иностранству.

Аутори извештаја подсећају да је више од милион хришћана живело у Ираку, а данас на том простору живи тек нешто више од 160 хиљада људи који исповедају хришћанство. Прогони хришћана су посебно ескалирали успоном Исламске државе. Према тзв. Индексу прогона у свету протеривање хришћана широм света је у порасту. Тако је прошле године 360 милиона хришћана било погођено неком врстом угњетавања, контроле и насиља због своје вере, што је за 20 милиона више него годину дана раније.

Најновије вести