Отворена Спомен соба погинулим родољубима у Пљевљима

Published On: 27/06/2022

У просторијама Културно-информативног центра Свети Сава у Пљевљима, у народу већ препознатог као Српска кућа, у четвртак 23. јуна 2022. године, отворена је Спомен соба у знак сећања на све погинуле родољубе пљеваљског краја, почев од Првог светског рата до задњих ратних сукоба на овим просторима крајем двадесетог века.

Након свечаног отварања, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије са свештенством пљеваљског намесништва служио је помен свим изгинулим јунацима који су своје животе положили бранећи отаџбину и српски род.

На зидовима Спомен собе су уредно уписана имена скоро свих до сада познатих бораца, а како је рекао Епископ Атанасије, овај списак није коначан. Новим увидом у историјске чињенице и новим прикупљањима имена овај списак биће проширен како ни један родољуб не би био заборављен од нас, њихових потомака. Њихова имена ће подсећати све наредне генерације на њихово јунаштво и жртву коју су дали за своју отаџбину и свој народ.

Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, након помена, обратио се присутнима рекавши: – На празник Видовдан, који нам долази за неколико дана, сав род Српски, где год Срби живе, славиће оно што је најсветије у роду нашем, што је најсветије у животу, љубав према Богу, љубав према ближњима, и оне који су ту љубав имали и показали.

– Ми смо данас већ започели прослављање Видовдана. Сачинили смо увод у тај велики, светли и свеобухватни празник, баш овде у овој Спомен соби, подсећањем на јунаке из рода нашега са простора Пљеваља, који животе своје принесоше на дар Богу, ближњима и оним најсветијим и најсветлијим идеалима који покрећу човека. Они чијих се имена данас сећамо били су надахнути управо тим великим даном и великим догађајем, Видовданом, били су вођени истим духом и истом инспирацијом, истом вером, истим надањима и циљевима, као и Свети кнез Лазар те далеке 1389. године, да се сачува оно што је за њих било најсветије, да су били спремни тим идеалима и своје животе предати.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести