Видовдан у Саборном храму у Новом Саду

Published On: 29/06/2022

Епископ бачки др Иринеј: „Видовдан је велики празник који сву нашу свест и савест узноси до висина јеванђелског поимања живота и спасења. То је призив свима нама да и ми будемо сведоци Христове вере и да у свом животу на земљи будемо на страни вечнога добра.ˮ

На празник Видовдан, у уторак, 15/28. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког Дамаскина, свештеног братства Саборног храма и новосадских ђакона.

После прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је у својој беседи указао на суштину молитвеног прослављања празника Видовдана, као и на феномен неразумевања појма опредељења за Царство небеско, те је, између осталог, рекао: „Појмови као што су Царство небеско су темељни, полазни појмови и у Светом Писму Новога Завета, али и кроз сву историју Цркве, у свим народима, па и у нашем, српском народу. То није нешто што је настало тек са кнезом Лазаром или са битком на Косову пољу него је и претходило, као Завет Светога Саве, пре тога Завет свете браће Ћирила и Методија, пре тога светих Отаца и светих апостола, а, у крајњој линији, једини, вечни и непролазни Завет и заједница људи са Богом јесте Христов Нови Завет, јесте почетак новог квалитета не само односа него јединства, прожимања – можемо условно рећи – божанског и човечанског у једној богочовечанској Личности, Личности Христовој, у Његовом богочовечанском Телу, Цркви Његовој.”, нагласио је Епископ Иринеј.

Извор: Епархија бачка

Најновије вести