Видовдан у Храму Светог кнеза Лазара на Љубићу

Published On: 29/06/2022

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 28. јуна 2022. године, на Видовдан, свету архијерејску Литургију у Црква Светог кнеза Лазара на Љубићу која је прославила своју храмовну славу.

Саслуживали су  протојереј-ставрофор Владан Милосављевић, протојереји Мирослав Петров, Душан Ћурчић и Радиша Сеочанац, јереј Никола Вукобрат, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар. Уз многобројни верни народ Литургији су присуствовали градоначелник Чачка Милун Тодоровић и представници полиције и војске.

-Ми смо небеско добили, јер ми живимо за небеско, ми живимо на земљи, и земљом ходимо, мислећи и припремајући се само за небеско. Као што је рекао Свети кнез Лазар: Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека. Тиме су постављени темељи Косовског завета. Празник Видовдан представља важан празник за многострадални српски народ. Страдање кнеза Лазара и српских војника представља синоним за отпор туђину, неговање патриотизма, витештва и херојства. Праћењем Христовог пута и прихватањем венца мучеништва, Свети кнез Лазар оставио је завештање српском народу, које отплаћујемо љубављу, вером и бригом за своје ближње, истакао је Владика.

Након Свете Литургије освећени су славски дарови, жито и славски колач, те одржан молитвени помен страдалим српским војницима од Косова до данас.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести