Др Весна Димитријевић Срећковић: У славу рађања и духовног трагања

Published On: 29/06/2022

У славу рађања и духовног трагања

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, представљање књиге проф. др Весне Димитријевић Срећковић „У славу рађања и духовног трагања“, у издању Издавачке фондације Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-карловачке, биће одржано 30. јуна 2022. године у крипти Спомен-храма Светог Савена Врачару са почетком у 18 часова. Књига У славу рађања и духовног трагања садржи се­дам разговора које је са проф. др Весном Димитријевић Срећковић водила уредник Сања Лубардић на Радију „Слово љубве“ у оквиру емисије „Под знаком питања“.

„Један од лекара који методологију лечења није ограничио само на медицинска сазнања, него ју је допунио духовном „апотеком“, јесте др Весна Димитријевић Срећковић, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду и лекар Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије. Она је својим дугогодишњим и преданим научним и лекарским радом спознала пут од лечења до исцељења пацијента. Ми смо др Весни Димитријевић Срећковић захвални не само што је предана у својој мисији лечења болесника него и зато што је смогла снаге и нашла времена да се посвети усменом и писменом опису њених цењених сазнања која су врло корисна за здравље човека. Плод њеног духовног и лекарског узрастања јесте изврсна књига, насловљена У славу рађања и духовног трагања, у којој ће многи пронаћи дуготражени лек који се често састоји у умерености и правилној исхрани“.

Патријарх српски Иринеј

„Садржину наведене књиге чини седам разговора вођених са проф. др Весном Димитријевић Срећковић у оквиру емисије „Под знаком питања“ Радија „Слово љубве“…  Пажљивим ишчитивањем редака ове уистину надахнуте књиге, коју топло препоручујемо, пред нашим очима израња личност докторке која првенствено живи посвећеним и озбиљним хришћанским животом. Њена професија, стручно знање, упућеност и таланти којима је обдарена, утемељени су на смирењу и љубави које указује Богу и свима који јој се обраћају за неопходну помоћ.

Свештеник др Србољуб Убипариповић,
ванредни професор Православног богословског факултета у Београду

„Ова прикупљена и даривана сведочења дела Љубави на зденцима сусретања човека, лекара и научника, са човеком и творевином Бога живога, представља један виталан путоказ ка егзистенцијалној одредници „оздрављење – исцељење”, јер дотачиње неуралигчни сплет најосетљивијих тема из широког спектра здравља – физичког, духовног и психичког“.

мр Душица Крафт, Минстер

Проф. др Весна Димитријевић Срећковић рођена је 23. 06. 1960. године у Београду. Дипломирала је на Медицинском факултету у Београду 1985. године, завршила  специјализацију из интерне медицине и супспецијализацију из ендокринологије. Изабрана у звање асистента на Медицинском факултету Универзитета у Београду 1996. године за предмет интерна медицина, (ендокринологија) а у звање редовног професора 2016. године. Шеф је Јединице за поремећаје исхране и превенцију типа 2 дијабетеса, Центра за терапију исхраном, посебне облике терапије и неуропатију у дијабетесу, на Kлиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма, од 2003. године. Аутор и коаутор 503 научна рада од којих је 51 рад у часописима који су на СЦИ листи. Од 1986. године радила на изучавању инсулинске резистенције, посебно на рецепторском нивоу, код гојазних пацијената оболелих од дијабетес мелитуса тип 2 у оквиру магистарске тезе. Аутор је индивидуално подешених Медитеранских јеловника. Посебан допринос дала је у стварању и примени доктринарних ставова у области исхране, посебно у гојазности, преметаболичком и метаболичком синдрому, преијабетесу и дијабетес мелитусу, дијабетесним  компликацијама, атеросклерози, масној јетри, инфертилитету, депресији, карциному и превенцији наведених болести.

Најновије вести