Освећење споменика Вожду Ђорђу Стратимировићу

Published On: 29/06/2022

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског г. Василија, у четвртак 30. јуна 2022, у 12 сати, биће откривен и освештан споменик вожду ђенерал-мајору Ђорђу витезу Племенитом Стратимировићу од Кулпина (1822-1908).

Споменик ће красити порту историјске Цркве Светих Апостола Петра и Павла, тј. познате Доње Цркве у Сремским Карловцима.

Подсећамо да је вожд Ђорђе Стратимировић био врховни војни командант Српске Војводине и први председник Главног одбора народа српског, тј. Владе Српске Војводине, током револуционарних, ратних и турбулентних времена 1848. и 1849. године, када се постављени темељи данашње Војводине и њеног доцнијег присаједињења матици.

Иначе, посмртни остаци вожда Ђорђа Стратимировића су, крајем августа 2021, пренети у Србију из Беча, са гробља Свети Марко, након чега су, крајем септембра исте године, уз највише црквене, државне и војне почасти, a у прусуству великодостојника Српске Православне Цркве, наше Државе и Војске, као и припадника високоблагородне породице Племенитих Стратимировића од Кулпина и других високох званица, похрањени у порти сремскокарловачког Манастира Ваведење Пресвете Богородице, чиме почиње и обнова и истинска ренесанса ове српске Светиње из XVI века.

Тим свештеним и повесним чином, од круцијалног значаја за српски идентитет Војводине, испуњења је и последња жеља вожда Стратимировића да почива у српској земљи, освештаној крвљу генерација и генерација његових високоблагородних предака и њиховог благочестивог народа, коју је изразио непосредно пред своју смрт.

Позива се се богољубиви и отачаствољубиви народ да узме учешћа у овој торжественој и повесној свечаности.

 

 

Најновије вести