Разговор патријарха Порфирија и премијера Абазовића

Published On: 30/06/2022

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије примио је 30. јула 2022. године у Патријаршијском двору у Београду г. Дритана Абазовића, председника Владе Црне Горе.

Пријему су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, преосвећена господа епископи бачки Иринеј и зворничко-тузлански Фотије; шеф Кабинета Патријарха српског Преосвећени Епископ марчански г. Сава, министар финансија Црне Горе г. Александар Дамјановић и саветник премијера за правна питања г. Иво Шоћ.

На крају исцрпног разговора, патријарх Порфирије се обратио бројним представницима медија:

– Имао сам радосну прилику се данас по трећи пут, сретнем са премијером Црне Горе. Као и током претходних сусрета, поред разговора које смо водили о општим темама и неким свакодневницама, о интересовањима које су у многим сегментима слична, разговарали смо наравно и о Темељном уговору. Полазећи од чињенице да је Црква одвојена од државе и да наша Црква где год има своју јурисдикцију апсолутно, пре свега, поштује сваку државу и поштује законе те државе, закључили смо да је важно да, као и у свим државама где наша Црква постоји и живи, однос између Цркве и државе буде регулисан и уговором, као што је уосталом случај када је реч о свим верским заједницама. У свим државама постоје уговори који регулишу и обавезе државе према верској заједници, али наравно и обавезе верске заједнице према држави. Уговор о којем је реч у Црној Гори је почео да се ради још 2012. године. Тада је било застоја, било је проблема, а, ево хвала Богу, у последњих годину дана ушли смо у завршну фазу. Овог тренутка могу да кажем да је начелан договор постигнут, да је постигнута сагласност око Темељног уговора, с тим што, наравно, морају да се испоштују и процедуре када је реч о о држави, Влади Црне Горе, али и када је реч о нашој Цркви. То значи да постојећи текст, који је у принципу усаглашен, мора да одобри Синод и да као такав буде потврђен и прихваћен. Ако Бог да да то све буде како треба, онда ћемо приступити договору око датума потписивања, што би када се све заврши могло да буде круна у нормализацији односа између државе Црне Горе и наше Цркве.

– Кроз уговор наша Црква у Црној Гори, као што то чини  где год да се налази, имаће могућност да све оно што чини буде на опште добро, на добро свих грађана, јер је то једини нормалан начин. У том смислу, када је реч о Темељном уговору наша Црква нити је очекивала, нити је тражила, нити сматра да би било нормално да има било шта више од било ког грађанина Црне Горе без обзира ком народу и којој нацији припада, без обзира којој верској заједници припада. Међутим, подразумева се да не може пристати да има било шта мање од било ког другог.  Овај уговор по мом дубоком разумевању, а то није само моје разумевање, обезбеђује управо такав статус, истакао је патријарх Порфирије и закључио:

– На крају, морам да кажем, да сам захвалан свима који су учествовали у изради овог уговора, свих оних који су дали допринос да се иде ка овом циљу, али из свих претходних влада од 2012. године до данас. Свако је ту по мери својих могућности оставио свој печат у датим околностима и трудио се да да најбоље од себе. Наравно, захвалан сам премијеру Црне Горе г. Абазовићу као и његовим сарадницима  и свима из Владе. Они су учинили напор да дођемо до сагласности и, слободно могу рећи и ако Бог да, да потпишемо тај уговор. Осећам да сам ја, који је најмање допринео, добио, ето, ту радост и ту могућност да будем у име наше Цркве један од потписника Темељног уговора у Црној Гори.

Изјаву медијима је дао и премијер Црне Горе г. Дритан Абазовић:

-Дозволите да на почетку захвалим Патријарху Српске Православне Цркве на једном врло конструктивном састанку. Увек ми је велико задовољство када сам у прилици да разменимо мишљења о темама које су не само актуелне, него и генерално представљају оно што треба да буде једна будућа филозофија деловања на простору Западног Балкана. Мислим да сви треба да идемо са порукама мира, са порукама које су другачије од онога што је био општи дискурс. Верујем да је то пут ка једном већем прогресу целе регије. Када је реч о конкретном питању везаном за Темељни уговор, ви знате да смо ми завршили процедуре на нивоу радних група. Остале су процедуре које су стандардне за нашу Владу,  ићи ће се на Комисију за политички систем, а затим и усвојити на самој седници Владе. Такође, Црква има своје процедуре унутар својих органа. Све је то нешто што је сасвим у реду и прихватљиво и ту не видим никакав проблем. Напротив, очекујем да, ако све прође како треба – не желим ништа да прејудицирам – ако све прође у добром духу који се заиста осећа на нашим састанцима, ускоро и то питање буде стављено аd acta на најбољи могући начин. На тај начин указаће се поштовање према Српској Православној Цркви у Црној Гори, али исто тако ће се указати поштовање према држави Црној Гори, која је, као што знате, секуларно уређена и која не жели да улази у било какве интерне ствари било које верске заједнице.

Дакле, ово је једна наша обавеза и потписивање Темељног уговора ће се обавити у Црној Гори у термину о којем се договоримо. Никакве нема журбе и пресије на било кога. Атмосфера треба да буде потпуно коректна. Разумем да у Црној Гори постоје ставови који су супротни, постоје те критике, али желим да искажем у име Владе да ми морамо да идемо другачијим путем. Пут где су сви незадовољни, где су стално тенденције стварања подела и поларизације, није пут прогреса ни једног друштва. Ова Влада томе неће давати допринос. Пут у коме ће се сви осећати комотно, поштовати Устав и закон Црне Горе, поштовати међународно право, поштовати начела одвојености верских заједница од државе јесте пут који нас води ка прогресу. Желим да се ово питање заврши на најбољи могући начин и покушаћемо да дамо допринос томе.

Цели говор погледати на сајту: spc.rs

Најновије вести

Повезане вести